Home » Избрано, политика

МИТ: Тръмп цитира неправилно наше проучване за климата

2017.06.02 Няма коментари
Spread the love

index

Един от най-престижните университети в света Масачузетски технологичен иститут (MИT) официално обяви, че президентът на САЩ не е разбрал правилно проучването, направено от институцията за изменението на климата, съобщи изданието The Hill. В изявлението си, с което обясни оттеглянето на Вашингтон от Парижкото споразумение за климата, Тръмп цитира части от научния доклад, за да обоснове решението си. Jfx изтъкна, че действията му са мотивирани частично от “недостатъчното” възпиране на глобалното затопляне, до което ще доведе сделката. “Дори ако Парижкото споразумение за климата се изпълнеше докрай и беше напълно съблюдавано от останалите държави, се смята, че би намалило глобалните температури едва с две десети от градус по Целзий до 2100 г.” – настоя Тръмп. Преди речта му обаче медиите получиха резюме, в което като източник на информацията се посочва проучване на МИТ, съобщи телевизия Си Ен Би Си.

Изследването от април м.г., озаглавено “Какво отражение ще има Парижкото споразумение?”, показва, че ако страните се придържат към ангажиментите си, глобалното затопляне ще се забави с между 0.6 градуса и 1.1 градуса по Целзий до 2100 г., отбелязват от ръководството на института. “Определено не поддържаме оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение,” каза Еруан Моние, изследовател от програмата на MИT за науката и политиките, свързани с глобални промени, който е и един от авторите на изследването. Джон Райли, който е един от ръководителите на програмата, обясни: “Ако не направим нищо, може да (стигнем до увеличение) с повече от 5 градуса и това би било катастрофално”. Според него учените от института не са влизали в контакт с Белия дом и не са имали възможност да обяснят работата си.

Администрацията на Тръмп обаче защити начина, по който данните от института са използвани. “Не става дума за MИT. Мисля, че има консенсус, не само в сектора за опазване на околната среда, но и другаде, че Парижкото споразумение само по себе си ще има пренебрежимо малък ефект върху климата” – заяви представител на Белия дом.

Парижкото споразумение за климата, подкрепено от почти всички държави, цели глобалното затопляне да бъде ограничено до 2 градуса по Целзий или по-малко до 2100 г. Това би трябвало да се постигне главно чрез ангажимент от страните по документа да намалят въглеродните си и други емисии. САЩ е вторият най-голям замърсител в света след Китай и се ангажира да намали емисиите си с между 26 и 28 на сто до 2025 г., сравнено с нивата от 2005 г. /”Сега”/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.