Home » Авторски страници, българи зад граница

Среща на генералния консул с главния прокурор на щата Илинойс

2017.06.13 Няма коментари
Spread the love
Лиза Мадиган и Ивн Анчев

Лиза Мадиган и Иван Анчев

На 12 юни 2017 г. генералният консул на Р. България в Чикаго Иван Анчев проведе работна среща с главния прокурор на щата Илинойс Лиза Мадиган (Illinois Attorney General Lisa Madigan). Срещата е част от поредицата срещи, които генералният консул провежда с представители на местните и щатските власти в Илинойс. Припомняме, че по-рано тази година такива срещи имаше със щатския секретар Джеси Уайт, с президента на окръг Куук Тони Прекуинкъл, с началника на щатската полиция комисар Еди Джонсън, както и няколко пъти с кмета на града Рам Емануел.

По време на срещата генералният консул е запознал г-жа Мадиган с българската общност в Средния Запад и в частност в Илинойс и Чикаго. Обърнато е специално внимание, че българите в Илинойс са сред най-видимите етнически общности – развиващи собствена културна и образователна дейност, видимо присъствие в бизнес-пространството (специално транспортните услуги) и пазара на труда.

По време на срещата генералният консул е повдигнал въпроса да бъдат преведени на български език някои от основните указания за граждани при различни видове инциденти/произшествия или престъпления, а именно:

· Crime Victim Compensation;
· Crime Victim Assistance Brochure;
· Consumer Fraud Brochure;
· Immigration Fraud;
· Immigration Rights Poster;
· Auto Buying;
· Home repair;
· Sign-up for safety.

Г-жа Мадиган е изразила пълна подкрепа за подобна инициатива. Било е договорено Генералното консулство да съдейства за превода на български език, след което материалите да бъдат публикувани на страницата на Главния прокурор на щата Илинойс. Отделно ще бъдат отпечатани и на хартиен носител, като ще бъдат разпространени на ключови за българската общност места – църкви, училища, магазини и др.

Двете страни са се договорили за периодични срещи и обмен на мнения по въпроси от взаимен интерес.

 

Генерално консулство на Р. България в Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.