Home » Авторски страници, българи зад граница

Българският посланик в Сърбия до абитуриентите в Босилеград и Цариброд

2017.06.15 Няма коментари
Spread the love

Обръщение на българския посланик в Сърбия Радко Влайков към кандидат-студентите от Българското национално малцинство за университетската 2017/2018 г.

Радко Влайков. Снимка: Glaspress.rs

Радко Влайков. Снимка: Glaspress.rs

До Абитуриентите от Гимназията в Босилеград
Абитуриентите от гимназия „Св. св. Кирил и Методий” в Димитровград

Скъпи зрелостници,
Скъпи кандидат-студенти,
Скъпи сънародници!

Обръщам се общо към всички Вас от випуск 2017 г. Отделно изпращам подобно писмо и до всеки от Вас.

Сигурен съм, знаете, че в България на абитуриентите им казваме и „зрелостници”. Защото преходът от гимназията към университета е точно във възрастта на започващата зрялост. Вече не сте деца. Ето защо си позволявам да се обърна към вас като към зрели хора. Обръщам се и като български посланик в Белград, и като баща на три деца. Обръщам се директно. БЕЗ ПОСРЕДНИЦИ.

Ние с Вас се познаваме. Никога няма да забравя първото ми идване преди няколко месеца в Гимназията в Босилеград и Вашия шпалир в прекрасните ви униформи. Видяхме се после още много пъти. И винаги бяхте красиви, симпатични, усмихнати. Винаги с радост Ви срещам и в Димитровград: хубави, готини, жизнерадостни.

Предполагам, че през последните дни сте изпълнени от вълнението на раздялата с родното училище, но и от притеснението от предстоящия избор, който трябва да направите. Повярвайте, няма нищо по-хубаво на тази възраст да продължите да учите и да се усъвършенствате. Това ще Ви даде шанс за цял живот. Не се колебайте!

Искам да уверя онези от Вас, които възнамеряват да кандидатстват в университети в България: и тази година Република България предоставя достатъчен брой места специално за Вас, бъдещите студенти от Българското национално малцинство в Сърбия.

Ще бъда максимално директен, за да ме разберете най-вярно. Единствено Република България има отношение към всеки един момент от Вашето кандидатстване – от предоставянето на интересуващата Ви информация за специалности и университети в България, през приемането на документи, до организирането на изпитите, уреждане на формалности и финансиране на Вашето следване.

Повярвайте, никой местен орган в Сърбия – примерно кмет или заместник-кмет, община или бюро в община, няма юридическото право да се намесва в този процес между Вас и българската държава. И ако някой досега е опитвал да посредничи между випуските преди Вас и българската държава, то знайте: това вече е минало време. Минало свършено време. И, както Ви обещах в началото на това дълго писмо – с Вас, кандидат-студентите от Българското национално малцинство, българската държава вече ще контактува директно. БЕЗ ПОСРЕДНИЦИ.

Ще Ви бъда благодарен да разкажете и на родителите си за „миналото свършено време”. Като зрели хора Вие вече също може да им вдъхвате кураж, че нещата се променят. А и те ще бъдат истински щастливи да Ви видят самостоятелни, уверени в своите сили и разчитайки на себе си, включително в контактите с българската държава.

Надявам се, че ще е полезно да знаете, че приемането на документи в Босилеград ще стане на 2 юли 2017 г. в Гимназията. Изпитите ще са също в Гимназията на 3 юли. В Димитровград документи ще се приемат на 11 юли в Гимназията „Св. св. Кирил и Методий”. Изпитите ще са в същата Гимназия на 12 юли.

На всички тези дати в гимназиите в Босилеград и Димитровград ще бъдат официалните представители на българската държава от Министерството на образованието и науката, Държавната агенция за българите в чужбина, Генералното консулство на Република България в Ниш.

На Ваше разположение преди тези дати за всякаква информация или съдействие ще бъдат и две неправителствени организации на Българското национално малцинство – КИЦ ”Босилеград” за Босилеград и КИЦ ”Цариброд” за Димитровград. На Ваше разположение по веднъж всяка седмица в тях ще можете да се срещате и с представител на Генералното консулство в Ниш.

Не се колебайте при нужда да се обръщате към всеки от дипломатите в Посолството в Белград и в Генералното консулство в Ниш. Обръщайте се и към мен на адрес: [email protected]

Скъпи млади приятели,

Дали ще станете студенти в български университет зависи единствено от Вас. Единствено Вашите знания и способности, които ще демонстрирате на приемните изпити, ще определят специалността и университета, в който ще бъдете приети. Вие определяте своето бъдеще. Никой друг!

Започвайки обучение в български университет, Вие вече влизате в Европейския съюз. Добър или лош, Европейският съюз е най-сполучливата, най-перспективната форма на съжителство в Европа. Вярвам, че в годините на вашето следване Сърбия ще измине огромната част от пътя си към пълноправното членство в ЕС. А Вие още след няколко седмици вече ще бъдете част от него! Желая Ви го от цялото си сърце!

НАПРЕД, НАУКАТА Е СЛЪНЦЕ!

Искрено Ваш,

Радко Влайков,
извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Сърбия

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.