Home » Авторски страници, българи зад граница

Българите в Одеса почитат Ботев

2017.06.02 Няма коментари
Spread the love

Одеса, Украйна. На 2 юни 2017 г. Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ проведе преклонение с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер в гр. Одеса. Така българската общност в Украйна почете паметта на големия поет-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Учениците от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ рецитираха стихове на Христо Ботев. Цветя и венци бяха поднесени и от Българския младежки клуб „Актив“.

Botev-Odessa-02062017 (2)-1

Христо Ботев e учил във Втора Одеска гимназия, работил е като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област и в град Измаил. През 1875 г. възглавя българско национално Освободително движение и се явява един от националните герои на България.

Botev-Odessa-02062017 (3)-1

Юрий Граматик, президент на Всеукраинската организация „Конгрес на българите в Украйна“:

„Христо Ботев – един от най-достойните българи в нашата история. Христо Ботев е символ на родолюбие и борба за свобода. Като поет и публицист той оставя голямо литературно наследие на поколения напред, неговите творби са актуални и днес, а неговото слово е онази камбана, която държи нашето общество будно. От нас зависи каква история ще учат нашите деца и затова е важно в такъв тъжен ден да говорим за Ботев, също така и за неговите идеи, около които той е събрал хиляди последователи“.

Botev-Odessa-02062017 (1)

В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България, на 13 ноември 2009 г., по инициатива на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, бе открит паметник на Христо Ботев.

Пресцентър на “Конгрес на българите в Украйна”

Botev-Odessa-02062017 (4)-1

——————————————————————————————————————–

Уважаеми сънародници,

Днес отдаваме почит на големия поет-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Христо Ботев е емблематична личност, който показва, че независимо от рода на дейността, борбата трябва да се води. Като поет и публицист, неговото оръжие е словото, което съдържа подтикваща към борба емоция. Той успява да събере чета и заедно с тях се бори срещу турците за свобода на България. Подвигът на Ботевата чета е обречен на поражение, но те завинаги остават национални герои.

Българската история е преплетена с многобройни поражения и победи. Без едните няма други. Нашата най-голяма победа днес е, че пазим спомени за великите подвизи на нашите предци. Отдавайки почит пред героите на българската история, ние трябва да си даваме сметка, че от нас зависи каква история ще учат нашите деца.

Делата на Христо Ботев и неговото име се пазят в паметта на бесарабските българи. Той получава образованието си в Одеса, където пише и първото си стихотворение „Майце си“. Ботев работи в бесарабското село Задунаевка и град Измаил.

Скъпи българи, нека никога не забравяме великите българи и бъдем достойни последователи на техните идеи и завети.

Бъдете здрави, будни и успешни!

Юрий Граматик,

Президент на Всеукраинската обществена организация
„Конгрес на българите в Украйна“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.