Home » Авторски страници, история

Древни автори за трако-пеласгийската писменост. Кой и защо ги избягва?

2017.05.15 Няма коментари

СПИСЪК НА АВТОРИТЕ, КОИТО СПОМЕНАВАТ ЗА ТРАКО-ПЕЛАСГИЙСКА ПИСМЕНОСТ ОТ ПРЕДИ ТРОЯНСКАТА ВОЙНА

Снимка: http://prarodinata.blog.bg

Снимка: Рrarodinata.blog.bg

Често казвам, че трябва да се вярва само на това, което може да се провери. Повечето от нашите учени твърдят упорито, че траките са безписмен народ и, че за надписите си ползват гръцката азбука. Хубаво, но няма нито един стар автор, който дори да подметне, че гърците са създавали писменост. Дори и Паламед – човекът, добавил няколко букви към най-стария вариант на азбуката, не е грък, а пеласг, според проф. У. Риджуей.

Парадоксът става още по-голям, когато разберем, че 12 различни стари автора споменават за това, че траките и техните братя пеласгите имат азбука преди Троянската Война, като на Орфей и Лин дори се приписва създаването на най-древните букви.

Ето това са авторите, даващи информация, от която нашите учени бягат като дявол от тамян:

1. Алкидамант
2. Алексис
3. Аполодор
4. Еврипид
5. Диодор Сицилийски
6. Диониний Милетски
7. Дионисий Скитобрахион
8. Зенобий
9. Корнелий Тацит
10. Платон
11. Плиний Стари
12. Страбон

Към тези автори можем да добавим още eдин. В Есхиловата работа “Окованият Прометей”, титанът поставя себе си като изобретател на буквите – Aesch.Pro. 455-460. Към сведението на Есхил трябва да се добави това на Страбон, който обяснява, че, както титаните, така и пеоните са наричани пелагони (т.е. касае се за едни и същи хора) – Strab. VII, fr.39-40. Потвърждение за това намираме в твърдението на Павзаний, според когото титаните са стари обитатели на Тракия – Paus. 1. 25. 2. Освен това, редица лигвисти определят имената с наставка –еus (Tereus, Orpheus, Seutheus) като предгръцки и често срещащи се при траките.

Реално има още един гръцки автор, който макар недиректно определя (трако)пеласгите като първият народ, боравещ с писмеността. Това е Херодот – бащата на историята. Според него йонийците са първите, усвоили азбуката Her.I.58, а йонийците от негово време са погърчени пеласги, тези хора са и най-старите атиняни – Her. I.57. Не бива за забравяме и сведението на Страбон, че в дълбока древност цяла Атика е била обитавана от траките – Strab. VII.7.1.

Редно е да се запитаме – с наука или с псевдонаука се занимават учените, които отричат наличието на тракийска писменост?

 

Павел Серафимов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.