Home » Авторски страници, българи зад граница

Започна отбелязването на 100-годишнината от Босилеградския погром

2017.05.15 Един коментар

Отбелязването на 100-годишнината от погрома в Босилеградско започна на 14 май с панихида в катедралния храм „Св. Неделя“ в София, в памет на жертвите от Босилеградския погром.

DSC_0008

На 15-16 май 1917 г., на територията на тогавашно Царство България, нахлува сръбска разбойническа чета под командването на Коста Милованович Печанац, която опожарява Босилеград и околните села Горна и Долна Любата, Долна и Горна Лисина, Долна и Горна Ръжана и Топли дол, и избива 32 мирни граждани, изтаря живи две деца и нанася вреди за 2,5 милиона лева.

След панихидата представители на българските организации в Западните покрайнини – КИЦ „Босилеград“, Сдружение „ГЛАС“, Демократичния съюз на българите и Граждански комитет „Западни покрайнини“ поднесоха цветя на гроба на екзарх Йосиф и венец пред паметника на Незнайният воин в София, в памет на жертвите, загинали за свободата и независимостта на България.

DSC_0041

По повод на тия злокобни събития, на 15 май 2017 г. в КИЦ „Босилеград“ вицепрезидентът на Р. България Илияна Йотова ще открие фотодокументална изложба и ще обяви откриване на паметна плоча на жертвите на погрома, станал преди сто години.

След това ще се проведе кръгла маса с дискусия и обобщен прочит на важните исторически събития, противопоставяли в повечето случаи българския и сръбския народи.

Ще бъдат поднесени цветя на гробовете на жертвите от погрома в с. Долна Любата.

На 16 май 2017 г. в Кюстендил ще се проведе панихида в църквата „Св. Богородица” и поклонение пред паметника на падналите кюстендилци през войните за национално обединение. Вечерта ще се проведе възпоменателна вечер в Килийното училище, в памет на жертвите от погрома в Босилеградско.

 

КИЦ “Босилеград”

One Comment »

 • Mariana (author) said:

  “Български политически скандал избухна на сръбска територия. Кметът на Босилеград, който е българин, бойкотира първото официално отбелязване на палежа на града от сърбите преди 100 години. Тогава 37 наши сънародници са убити.
  Един от малкото оцелели паметници в памет на убитите българи преди 100 години е надгробният паметник на местния учител.
  Днес беше представена нова паметна плоча с имената на всички загинали българи.
  Кметът на града не дойде на събитието. Официално преговорите за паметната плоча с местната власт досега води консулът ни в Ниш Едвин Сугарев.
  „Кметът беше категоричен, че няма да участва в нито едно от мероприятията. По същия начин даде уклончив отговор и мълчалив отказ да се постави паметната плоча”, каза Сугарев.”

  http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/skandal-v-bosilegrad-kmetat-bojkotira-pametna-plocha-za-zaginali-balgari.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.