Home » Авторски страници, българи зад граница

10 години Българско училище в Лайден. Празник за 24 май

2017.05.24 Няма коментари

В Българското училище в Лайден, Нидерландия, училищното звънче бие вече 10 години. Празник по случай 24-ти май и 10-годишния юбилей на училището

24_mai

Българското училище Св.Св. Кирил и Методий“ в Лайден, което е първото българско училище в Нидерландия, празнува 10-годишен юбилей. Училището е създадено през октомври 2006 г. и оттогава всяка година отваря гостоприемно врати, за да посреща своите ученолюбиви деца.

Тази вълнуваща годишнина отбелязахме на 20 май 2017 г. с един запомнящ се и стоплящ сърцата празник за радост на учители, ученици, родители и гости, който беше посветен и на 24 май и патронния празник на училището.

48481_n

С нас беше и г-н Георги Георгиев, консул на посолството на Р. България в Хага, който поздрави всички с големия празник. Също така, по случай празника получихме поздравителни адреси от Държавната агенция за българите в чужбина и от Асоциацията на българските училища в чужбина, като г-жа Силвия Стаменова лично поздрави всички от името на АБУЧ и подари книги за училищната библиотека.

DSC_8315

Така този ден се превърна в двоен празник за всички минали, настоящи и бъдещи ученици, родители, роднини и гости. Учители и ученици с огромно желание подготвяха заедно в продължение на седмици изненади за цялата публика. Учениците от Детска градина до 10-ти клас очакваха с трепет и вълнение своя ред, за да имат възможността да покажат и докажат колко важно е за тях да останат свързани с българските си корени. В подготовката и провеждането на празника се включиха активно и родителският Управителен съвет и голяма група родители.

DSC_8320

Важна част от празника бяха нашите гости – родители – основатели на училището, учители, съмишленици и приятели, сред които В. Лукиянова, С. Стаменова, Е. Костова, Т. Арабаджиева, Д. Горчева, Н. Схроот-Недева, Д. Попова, представители на Българско училище “Зора” в Хага.

DSC_8309

Председателят на Управителния съвет, г-жа Мария Спирова, и директорът, г-жа Ариета Семерджиева, приветстваха гостите и поканиха водещите на сцената, за да поставят началото на китния училищен концерт. Нашите креативни ученици заедно със своите учители бяха подготвили български народни и детски песни, танци, стихотворения, дори и театър, децата рецитираха любимите “Легенда за Кирил и Методий”, “Песен за буквите”, “Дядо и ряпа”. Зарадваха ни с изпълненията си и училищната Група за народни танци „Хорце“ и Вокалната група „Звънчета“.

В програмата ни се включи и нидерландският хор за източноевропейска музика “Мила”, който изпя няколко прекрасни фолклорни песни от различни региони на България, както и фолклорна детска група от Хага.

DSC_8283

Филм за историята на училището, създаден от учителката по История Р. Шаренкова и ученици от прогимназиалните класове, развълнува всички присъстващи.

След прекрасните изпълнения всички учителии ученици заедно изпяхме „Пътнико свиден, пътнико млад“.

DSC_8231

След официалната част всички задружно се отправихме към двора на училището, за да се насладят на слънчевото време, на игрите, а също и на отбрания бюфет, който очакваше гостите. Подаръци и поздравления получихме от нашите приятели от сладкарница “Ди Стефано”, Хага, и български магазин “Българска Роза”, Хага.

DSC_8400

Нека с гордост, нетърпение и неуморен труд да посрещаме идващите години в училище, защото във всеки от нас има пламтяща искрица, която се поддържа от нашата култура, обичаи и себепознание. Нека продължим да насърчаваме пламъчето и в нашите деца, за да запомнят кое ги прави уникални, а именно нашата страна и нашата азбука.

DSC_8365

Напред, науката е слънце!

 

Вероника Бикова,

Преподавател по Български език и Литература

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.