Home » Авторски страници, българи зад граница

24 май в БУ “Звънче”, Лондон

2017.05.28 Няма коментари

20

Всяка година 24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през годините, утвърдил се като най-светлия, най-съкровения, най-българския празник!

16

Това е денят на буквите, на просветата и на духа! Денят на гордостта на поета, написал, че ”… и ний сме дали нещо на света – на вси славяни книги да четат…“

Това е денят, в който по-емоционално усещаме себе си като неделима част от световната цивилизация.

7

Българското слово от древни времена има своята писменост, своя знак върху културното минало, настояще и бъдеще на света.

IMG_5841-1

Достойнство – защото честваме азбуката, която сме дали на света и се нареждаме сред признатите народи на Европа – със самочувствие, образованост и културна независимост.

Традиция – защото празнуваме този уникален ден вече повече от 200 години.

Духовност – защото това е празник на културата, науката и знанието. Щом словото е силно – и духът ни е буден!

IMG_2394-1

Словото е началото: начало на светлината – за да бъде ден; начало на разума – за да бъде Човекът; начало на творчеството – за да бъде културата; начало на мъдростта – за да бъде просветата!

1e-1

Словото е цивилизация! В този ден се прекланяме и пред учителите, които с душа и слово всеотдайно и неуморно изграждат духовната крепост на знанието и пренасят любовта към България през времето и пространството.

11

24 май в българско училище „ЗВЪНЧЕ“ 2017 се превърна в празник на България. Пъстра гама от невероятни изпълнения на учениците от българско училище „ЗВЪНЧЕ“ заплете венец от звуци, песни, поезия, магия на българския фолклор и прекрасни емоции.

IMG_5831

А талантливите гости от арт център „АРЛЕКИН“ – Варна изпълниха пред затаилата дъх публика спектакъл за истинското приятелство.

IMG_5823-1

Зрителите станаха свидетели на историята на Любовта и Истинското приятелство, вплетени с музика, пластика и слово по интересен и нестандартен начин. „Има ли тристагодишен орел“ е носител на много Национални и Международни награди.

IMG_2382-1

Благодарим Ви, деца, за Вашия труд, благодарим ви, Учители, за Вашата всеотдайност, благодарим Ви, родители, защото помните от къде сте дошли и знаете накъде отивате.

2o

Благодарение на всички Вас ТРАДИЦИЯТА е жива и ДУХОВНОСТТА ни вдъхновява за прекрасни дела.

IMG_2394

Няма друг празник, който така да ни сродява, така силно да обединява обширната духовна българска територия и който да ни прави толкова единни, както е 24 май – Денят на светите братя равноапостолите Кирил и Методий!

IMG_5854-1

Нека пребъде във вековете!

.

Филка Ананиева,

БУ “Звънче”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.