Home » Авторски страници, политика

Кризата в Македония. Коментари

2017.04.28 Няма коментари
Spread the love

Григор Лилов:

Кризата в Македония придоби размери на пълна дестабилизация.
Избухнаха безредици и насилие след избора на Талат Джафери за шеф на парламента с 61 гласа – освен албански и на социалдемократите. (Преди избора част от депутатите напуснаха залата в знак на протест)
Джафери започна речта си на албански, което взриви протестиращите отвън. Те разкъсаха кордоните и нахлуха в парламента. Редица депутати и партийни ръководители са бити и окървавени. Засега 8 пострадали са приети в болницата
Полицията се опита да въдвори ред, но беше прогонена. Няколкостотин души окупираха сградата и държаха народни избраници като заложници в пресцентъра.
От името на ЕС шведският посланик призова за спокойствие и преговори, но без успех.
Дано разумът надделее!

 Лидерът на СДСМ Зоран Заев беше сред ранените © Stringer

Лидерът на СДСМ Зоран Заев бе сред ранените. © Stringer

.

Виктор Канзуров:

Режимот на Слободан Милошевиќ си имаше свои „чесни Албанци“, кои ги покажуваше како бели мечки, по митинзите, за време на национал-шовинистичката „Антибирократска револуција“ и по неа.

Еден од нив беше извесен Халит Трнавци. Држеше пустиот, говори, во кои се пресметуваше со албанскиот иредентизам, сепаратизам и национализам, а митингашите на Милошевиќ и на тајните служби, му скандираа: „Такви нама требају!!!“.
Потоа тој заврши на катедрата за албански јазик и книжевност, на Филолошкиот факултет во Белград, веројатно и се пензионирал таму.

Но, по сѐ изгледа, Халит Трнавци има свои наследници – „чесни Албанци“… и во Република Македонија, во редовите на таканаречениот СДСМ, политичка партија со богато и разнообразно искуство на тренирање репресивност врз етничкото албанско население.

Ако некој народ знае како е да се биде мразен, поради етничката припадност, тоа се Албанците.

Една работа е безрбетништвото на Васил Пишев, неговото слугување на клептоманскиот режим на Мијалков и на Груевски и, сигурно, вадењето некаква лична полза од тоа. Друга работа е, кога се стигматизира цела една народност!

Ако е грев да се припаѓа на стигматизираната (во постот) народност, тогаш навистина химната на Република Македонија треба да се смени или од неа да се исфрлат личностите со погрешна етничка припадност. Да бидеме до крај доследни и принципиелни, ако веќе укажуваме на недоследноста и непринципиелноста на Васил Пишев и на неговата партија!
Само се плашам дека така, во учебниците по историја и воопшто во историографијата, ќе треба да ги прескокнуваме 19 век и првите децении на 20-тото столетие…

А на „чесниот Албанец“ Мухамед Зекири, митингашките маси на таканаречениот СДСМ, можат да му скандираат: „Такви нама требају!!!“…

18010015_10156416429324466_891044776921138373_n

.

Лазар Младенов: 

Политичко-интелектуалните пачаври треба да знаат дека се отговорни за хаосот во државата и за страничните действия со кои сакат да я прикрият своята интелектуална беда.

Снимка: Vesti.bg

Снимка: ЕПА/БГНЕС

.

Спас Ташев:

Само преди пет дни бях направил следния коментар за Македония:

“Да се сещате нещо разумно и целенасочено България да е направила и по този въпрос? Продължаваме да вървим след събитията. Продължаваме да нямаме държавна концепция за бъдещето на Македония, излизаща извън стандартните клишета. Та ние дори нямаме обективен анализ за дълбочината на процесите, които протичат там и докъде те водят…”

Сега продължавам да твърдя същото. Процесите в Македония са предопределени поради чисто етно-демографски причини и те водят към едни необратими промени. Всички клишета в коментарите подминават този факт. Ако нас тези бъдещи необратими промени ни устройват, няма какво да правим, защото така или иначе ще бъдем изместени като фактор и това няма да зависи от нас. Ако пък подобни бъдещи промени не ни устройват, то СЕГА трябва да се анализира ситуацията и да се разработят варианти за реакция, която не може да се ограничи в очевидно безсмисленото раздаване на българско гражданство на конвейр. Досега в Македония има над 60 хил. български граждани и сигурно 15 хил. са в процедура по придобиване. Въпреки това ние не сме фактор в Македония. Трябва да се работи не по формални критерии, а към реално и трайно засилване на връзките между България и лицата от български произход в Македония.

Снимка: БНТ

Снимка: БНТ

.

Петко Симеонов:

За съжаление, Македония не е само част от романтиката на миналото, а и съществен днешен проблем. Там живеят хиляди етнически българи и е нормално да се безпокоим за мира в БЮРМ.

852316

.

Македонският вътрешен министър Агим Нухиу обяви на пресконференция, че подава оставка заради вчерашните събития в Скопие. „Изпитвам морална отговорност, защото за тези четири месеца не успях да парирам влиянието на политиката и затова ще търся моето оттегляне“ – заяви Нухиу, който е албанец. В същото време той подкрепи избирането на също етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента, което стана и повод за вчерашните сблъсъци в сградата на парламента. Министърът осъди вчерашните сблъсъци в парламента и заяви, че част от структурите на министерството не са си свършили работата, за което трябва да се носи отговорност.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.