Home » Авторски страници, българи зад граница

Богослужения в „Св. Иван Рилски“ през м. април

2017.04.01 Няма коментари
Spread the love

church_20150101

Български Православен храм „Свети Йоан Рилски“ – Чикаго
5944 W Cullom Av. Chicago, Illinois 60634.
Тел.: 1773 794 24 70; 1718 928 56 57.

.

ПРОГРАМА ЗА ЦЪРКОВНИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ 2017 Г.

 

2 април – 5 Неделя на Великия пост. Св. Мария Египетска. 10.30 ч. Света Василиева Литургия.

9 април – 6 Неделя на Великия пост. Цветница/ Връбница. Вход Господен в Йерусалим. Всички на празника. Разрешава се риба. Раздаване на осветени върбови клонки.

13 април – Велики четвъртък. От 18 часа четене на 12 Свети Евангелия.

Светите отци са устроили всичко премъдро, приемствено от божествените апостоли и Свещените и Божествени евангелия. Те са ни заповядали да спомняме четири събития на Велики четвъртък: Божественото умиване (на нозете), Тайната вечеря и установяването на Светите тайнства, усърдната молитва на Господа (Лук. 22:39-46) и, накрая, предателството на Иуда.

„Преломяването на Тялото и проливането на Кръвта“, за което Христос говори на учениците Си, e истинска кулминация на земния живот на Спасителя (Мат. 26:17-35; Марк 14:12-31; Лука 22:7-38, Иоан 13:1-17, 26). Защото тук Той преломил хляба и дал да пият от чашата с вино с думите: „Вземете, яжте, това е Моето тяло. […] пийте от нея, защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на греховете“. И с това установил великото тайнство Евхаристия (Причастие).

Първи били причастени апостолите. Без Иуда, който бил вече излязъл, за да осъществи заговора си. И когато Иисус отишъл на Елеонската планина, в Гетсиманската градина (Мат. 26:36-46; Марк 14:32-42; Лука 22:39-46; Иоан 18:1), след кървавата Му молитва дошли много иудеи, стражари, фарисеи, а Иуда им го посочил с целувка.

14 април – Велики петък/ Разпети петък. Служба от 18 часа. Опело Христово.

Велики петък, Разпети петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Той бива разпитван, вина Му вменили, а Пилат, пoдстрекан от тълпата, която ревяла „Разпни Го“, му издал тежка присъда (вж. глави Мат. 26, 27; Марк 14, 15; Лука 22, 23; Иоан 18). В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец – „изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове“, принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над хълма Голгота. По време на вечерното богослужение Плащаницата се изнася от олтара и се извършва специално богослужение, наречено опело Христово. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

15 април. Велика събота. Служба от 11.30 ч. вечерта. Великден! Възкресение Христово!

Възпоменава се погребението на Христос Спасителя и слизането Му в ада. Умрял на кръста, от прободените Му ребра изтекли кръв и вода. Йосиф Ариматейски и Никодим, като изпросили разрешение от Пилат, снели Го от кръста, помазали с аромати, обвили в нова плащаница и Го положили в нов гроб, изсечен в скала в Гетсиманската градина. Велика тайна! „Да замълчи човешкото създание!“ – пее Църквата, вместо Херувимската песен на Велика събота. Господарят на живота е в гроб, но скоро ще се прослави с чудото на възкресението.

Обиколка на храма, Възкресно свето Евангелие и Света Литургия. След службата споделяне на козунаци и великденски яйца в салона.

16 април. Неделя – Второ възкресение. Служба от 12.00 ч. Четене на светото Евангелие на различни езици.

След службата тържествен и богат обяд,с традиционните печени агнета, напитки, музика на живо, веселие и радост от Възкръсналия в сърцата ни Спасител!

Добре дошли!

44

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.