Home » Избрано

България пак е на дъното в класацията по свобода на словото

2017.04.26 Няма коментари
Spread the love

България е поставена на 109-то място в света по свобода на словото в класацията на “Репортери без граници” за 2017 г.

852020

В частта за българската медийна среда авторите на индекса за 2017 г. посочват, че причините за най-ниската в ЕС позиция са това, че тя е “доминирана от корупция и сливане между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски (…) собственик на медийна група, притежаваща 6 вестника и контролираща почти 80% от разпространението на печатни издания”.

Непрестижното 109-то място обаче може да се счете и за добра новина, тъй като през м.г. страната ни заемаше 113-то място. На първо място в класацията на “Репортери без граници” е Норвегия, последвана от Швеция и Финландия. В топ 10 единствените държави, които не са от Европа, са Коста Рика и Ямайка. На картата на класацията България е единствената страна от ЕС отбелязана в червено. Единствената европейска държава с тази индикация е Беларус. Преди България по свобода на словото са държави като Киргизстан, Тунис, Панама, Габон и Боливия. На последно място е Северна Корея, която е поставена на 180-то място.

Свободата на пресата никога не е била по-заплашена както сега, в „новата ера на пост-истината и фалшивите новини“ след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ – заявиха от „Репортери без граници“, предава AFP. /”Сега”/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.