Home » българи зад граница, Избрано

Деца с добри сърца с акция за Българското неделно училище в Малта

2017.04.26 2 коментара
Spread the love

deca_6

Децата от 3 „а” клас в СУ „Пейо Яворов” в Сливен, с класен ръководител Радост Рундева, организираха акция за събиране на книги, които ще изпратят в Българското неделно училище „Св.Св. Кирил и Методий” в Малта.

„Работя с децата вече трета година – сподели класният ръководител Радост Рундева. – Най-важното за мен е винаги е било да изградя децата не само като отлични ученици, но и като личности. Работим по много класови проекти, заедно с родителите. Още в първи клас решихме, че в класа ще растат деца, които имат добри сърца. В тази връзка се отзовавахме и събирахме средства за деца в нужда, наскоро дарихме 250 лв. на детенце със здравословни проблеми, а в момента сме в кампания за събиране на средства на болно дете. Преди Великден бяхме в Дома за стари хора и зарадвахме възрастните хора с кошница с яйца и козунаци, посетихме и Помощното училище.

Точно през Великата седмица възникна и идеята да напишем писмо до Българското неделно училище в Малта. Свързахме се с Диди Михова, която е от Сливен, но живее от няколко години в Малта и е в Родителския съвет, и попитахме какво могат нашите деца с добри сърца да направят за Неделното училище. Имайки предвид, че те не разполагат с достатъчно голяма база, нямат голяма библиотека, а само такава, в която има 30 български книги, решихме, че за да се съхраняват българският дух и традициите при тези деца, които растат в друга държава, трябва да изпратим поне по две книги от дете. Държа да отбележа, че това не са купени нови книги, а книги от библиотеките на нашите деца. Идеята беше нашите ученици да дарят ценни за тях книги на своите другарчета в Малта, да им дадат по този начин нещо свое. До момента сме събрали близо 80 книги – българска и световна художествена литература, помощна литература за обучение по литература и др. Но те са само част от дарението. Елена Карадимова ще дари голяма част от своята библиотека. Освен книгите, ще изпратим в Малта и три портрета: на създателите на славянската писменост Кирил и Методий, на патриарха на българската литература Иван Вазов и на поета-революционер Христо Ботев, както и българския трибагреник, с имената на нашите 22 деца от класа, които дават частица от себе си на българчетата в Малта. Заедно с това ще изпратим и дискове с открити уроци „Час по родолюбие”, които сме правили с децата. Това са часове, в които децата показват своите знания по история, показват своята любов към Родината. Надявам се, че дисковете, които децата ще гледат в Малта, ще им помогнат да разберат как българските ученици изучават своята история, ще им припомнят кои са българските бележити личности и апостолите на свободата. А защо не да ги накараме и те да направят нещо подобно там?

Това ще бъде само началото. Искам да направим връзка с децата от Неделното училище, да създадем общ сайт, в който да получаваме информация как те празнуват там българските празници, да видим с какво бихме могли да помагаме, да осъществим кореспонденция между нашите деца и децата от Неделното училище и т.н.”

Българско неделно училище „Св.св. Кирил и Методий” в Малта е основано на 30 октомври 2015 година. В него в събота и неделя на две смени се обучават над 80 ученици. Директор е Валентин Вълчев. Има четирима учители: Асенка Богданова-Манова – предучилищна група – Български език и художествена литература, 1 клас, БЕЛ и околен свят; Гергана Костова – БЕЛ, История; Зорница Кирова – Български език и литература и Човек и общество; Лидия Кортова – БЕЛ, Човек и общество. Училището се управлява от директора и от Родителски съвет, който помага при взимането на решения, свързани с учебния процес и оформянето на документи.

От създаването си до момента децата от Неделното училище са имали няколко изяви по повод на националния празник 3-ти март, Майските празници на българската култура, които се проведоха в Президентския дворец в присъствието на Н.П Мари-Луиз Колейро Прека, и завършването на учебната година.

Целта на Българското неделно училище е да събере и обедини българските деца, които живеят в Малта, да им предаде любовта към България, езика и традициите ни. Голяма част от българските деца са родени в Малта, останалите са дошли с родителите си. Те живеят, учат и растат там, говорят малтийски и познават малтийската история и традиции. Дълг на училището е да ги запознае и с българските.

Източник: Sliven News

2 коментара »

  • Илко Попов said:

    Здравейте бъдещи Воеводи,
    Зарадвах се , като прочетох, че в България някой се интересува от разпилените български деца и прави всичко по силите си, да поддържа българщината, независимо от това в коя част на света живеят.Уверявам ви, че хора като Вас ни помагат да се гордеем с произхода си и докато има такива, като Вас българската култура ще пребъде.
    Желая ви успех и Ви дължа благодарност.

  • Радост Рундева said:

    Благодаря ви , г-н Попов! Няма нищо по-добро от това да вършиш добри дела и да се стараеш да съхраняваш всичко родно. Работя с чудесни деца, възпитавам ги в дух на родолюбие, любов към книгата и честност. Трябва да растат като истински българи и всеки един от тях да е Човек! Много малко колеги правят открити уроци – Час по родолюбие, но ние редовно , и то с участието на родителите. Само така се получава магията-да гледаме в една посока и да изграждаме личности.Искрено се надявам, че с тази наша инициатива ще намерим последователи , които като нас да дарят частица от себе си за БЪГАРСКОТО!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.