Home » Авторски страници

Здравни услуги за безработни или как да вземем на босия цървулите

2017.03.30 Няма коментари
Spread the love
Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Ако сте безработен, без доходи и с изтекъл срок на помощта за безработни от Бюрото по труда, това, както знаете, не касае Република България, държава-член на Европейския съюз – нито по отношение на това дали ще се пресрамите да ровите в кофите за боклук, за да намерите нещо за ядене, нито по отношение на това какво ще правите, ако се разболеете.

Но държавата България се интересува от това да си платите вноски към Здравната каса за цялото време, през което не сте имали никакви сигурни доходи, нито достъп до здрави услуги (освен ако не Ви блъсне кола например и Ви потроши, докато ровите в кофите за боклук или където и да било другаде, и от немай къде някой викне Бърза помощ, за да похарчи за Вас Вашата държава нещо за здрави услуги). Тя също така си начислява надлежно лихви за тия здравни вноски, дето не сте ги внесли навреме, докато не сте имали доходи. И ако успеете да проверите на сайта на НАП какви суми дължите за здравно осигуряване, там няма да намерите опция „безработен“. Там има само опции за самоосигуряващо се лице по Закона за здравното осигуряване. 

1

Т.е., може и да сте безработен, или само спорадично да изкарвате някакви пари, ако Ви се удаде случай за това, но каквито и да са тези пари и дори и да не Ви стигат почти за нищо – Вие трябва да се регистрирате като самоосигуряващо се лице и да плащате данъци на държавата всеки месец, как иначе. И разбира се да плащате и на Здравната каса с лихвите отчисления от доходи, които може въобще да не сте имали, но се води, че сте. А ако се случи наистина да няма как да не идете на лекар, щото сте разболели сериозно, и примерно вземете заем от приятели или Ви дадат пари роднини, за да си платите за преглед на свободни цени – и в този случай трябва да си платите с лихвите за това, че не сте ползвал услуги като здравноосигурен.

Сумата, впрочем, която може да се окаже, че дължите, за да получите права на здравносигурен, нищо, че сте били дълготрайно безработен, който само от време е имал някакви доходи (и така, с помощта и на роднини, които не са го оставили да умре от глад, е успял някак да оцелее) – за пет години назад, плюс лихвите, е към 1200-1300 лв., при условие, че тази сума се начисли на минимален доход.

33

Това, че и такъв минимален доход на месец не сте докарвали, въобще не интересува системата. Тя просто не допуска опция Вие да не сте получавали пари всеки месец през всичкото това време, за които Ви иска здравни вноски, заедно с лихвите, и през които Вие като здравно неосигурен на практика не сте могли да струвате нещо на здравната система. (Освен ако, както вече отбелязах, не би е блъснала кола или пък не сте припаднали на улицата, и не са Ви откарали заради това в Бърза помощ.)

И тук разбира се не става дума за това, че ако сте безработен, беден и болен, в болница не може да постъпите, защото болници за бедни няма. Става дума за това, че ако тръгнете да мрете на улицата, държавата може и да похарчи малко пари за Вас, защото все пак някой може да се смили и да извика Бърза помощ, и така да струвате някакви разходи на тази държава, без да сте здравно осигурен.

А сега един пример, само за сравнение. Неотдавна някои медии публикуваха информация, че шефка на инспектората на Министерството на здравеопазването, Пенка Белева, получила близо 10 000 лв. заплата за месец. Като държавен служител тази госпожа, както и всички държавни служители, въобще не плаща от своите доходи здрави осигуровки. Нищо, че е успяла да заработи за месец възнаграждение, по-голямо от това на президента… Но работещите в частния сектор, както и Вие, макар и безработни, трябва да осигурите на българските държавни чиновници възможността да имат сигурни доходи, колкото и те понякога да са странно високи, както и да платите и техните здравни вноски към бюджета на държавата.

Източник: dunavmost.bg

Източник: dunavmost.bg

Какъв е изходът, дами и господа безработни, с нередовни доходи или хронично бедни?

Има няколко изхода.

Първият е да се гътнете, по възможност без да се налага да се вика и Бърза помощ. Така, колкото и да настоява, че е съвсем в реда на нещата да й внесете здравни осигуровки с лихвите за пет години назад, системата няма как да вземе тази пари от Вас. А на Вас вече няма нали въобще да Ви трябват здравни услуги.

Вторият е да си намерите постоянна работа, така че да може чинно да си платите всичко на тази съвременна нали, европейска държава, която може в други отношения да е напреднала, но по отношение на данъци, такси и постоянно вдигане на цените не върви, а направо препуска. И ако въобще Ви се удаде подобен случай за такъв сигурен доход всеки месец – да работите първите месеци само, за да платите за пет години назад с лихвите вноски към Националната здравноосигурителна каса, ако искате да сте здравно осигурен.

Третият е да се запилеете и Вие в чужбина, нищо, че може да сте и в предпенсионна възраст, и ако някак си справите и успеете да се задържите, да се връщате нали в Майка България само веднъж-два пъти в годината. Ако сте вече на възраст, шансът да успеете разбира се е доста малък, но дори просията в чужбина е някак по-доходна, отколкото в България.

Снимка: http://burgas-podlupa.com

Снимка: Вurgas-podlupa.com

Четвъртият е да се направите на бежанец, да скриете някъде или да изхвърлите документите си за самоличност като български гражданин (нищо, че може да са вече с изтекъл срок на годност, да не сте успели да ги подновите поради хронична бедност), да се появите близо до границата, правейки се, че въобще не знаете български, че бягате от война и пр., и да се надявате, че някак си ще успеете да се доредите до бежанския център в Харманли примерно. Където също медицинските услуги не са сигурни, но е сигурно, че никой няма да иска от Вас пари за здравни осигуровки. Освен това като бежанец бихте имал правото да не стоите гладен, а като български гражданин нямате разбира се никакви такива права. За целта обаче е нужно преди това да се опитате да научите поне малко арабски, понеже иначе може да Ви разкрият, че не сте никакъв бежанец.

Петият е да престанете да мислите, че проблемът е само и лично Ваш. И да обградите това Народно събрание, което е всичко друго, само не и Народно, и да поискате от тия депутати, които сега ще отидат там, от каквито и политическа сила да са, и каквито и обещания да са давали по време на предизборните си кампании, да променят най-малко два закона. Първо, Закона за здравното осигуряване, така че да престане да се иска от дълготрайно безработни или получавали само от време някакви доходи граждани на страната да плащат на Здравната каза вноски за 5 години назад с лихвите. И вторият – Закона за държавния служител, така че държавните служители да почнат да си плащат сами здравните осигуровки.

Това последното, впрочем, много по-бързо би напълнило Здравната каса, отколкото тия 1200-1300 лв., които крайно бедният не може да плати никога. Колкото и да твърди тази държава, дето в нея ще накрая ще останат живи или неизбягали само мошенниците, че той е длъжен и може да го направи.

 

Мина Христозова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.