Home » Авторски страници, политика

“Трънският кон” или за референдума в Трън

2017.03.19 Няма коментари
Spread the love

17022247_10210793924157241_7149753955694074432_n

Идната неделя, 26 март 2017 г., ще има предсрочни парламентарни избори в България, но референдум по въпроса за защита на природата и хората на Трънско няма да има.

Обстоятелствата по неговото отлагане са изнесени в материали в публичното пространство. Както писа например в. “Капитал”: “Референдумът в Трън във връзка с проекта за златодобив в района се отлага. Това реши общинският съвет на извънредно заседание в понеделник. Причината е заповед на областния управител на Перник, която отменя предишно решение на съветниците като незаконосъобразно. Референдумът ще се състои, но на по-късна дата, а не заедно с парламентарните избори на 26 март, уточниха от общината. Това обаче не се очаква да увеличи разходите по провеждането, които са определени на 40 хил. лв.”

След като в началото на настоящата седмица стана ясно, че в процедурата по организирането на референдума е допусната техническа грешка, с което той става незаконосъобразен понастоящем, трябва да настояваме като гражданско общество Общинският съвет на град Трън да изпълни своят дълг и поето обещание към суверена, който го е избрал, като максимално бързо да организира нова процедура по провеждането му, защото в противен случай подвежда обществото и следва да си подаде оставката. Незабавно трябва да информират обществеността какви стъпки са предприели, за да не се създават ненужни инсинуации и предположения, че обслужват чужди външни интереси. Управлението е в ръцете на правовия ред, гарантиращ националната сигурност в района, и не трябва да оставят ни най-малка капчица съмнение за това, пред очите на света.

Актуална информация и коментари по темата може да откриете в социалната мрежа Facebook, в групата: “Да! За чиста трънска природа”, както и на страницата на Сдружение “Трън”.

Сергей Иванов

————————————————————————————————————————————–

17361577_591625284381228_1822197149417979532_n

.

ТРЪНСКИЯТ КОН

“Трънският кон” е откъс от съвременната българска история и описва повратната точка в прехода на страната към свободна Европейска държава. Сагата на “Трънския кон” започнала като поредното повторение на модела на “Троянския кон”, успешен инструмент, чрез който старите власти в България са имали пълен контрол върху държавата след политическите промени през ноември 1989 г. С празни обещания и манипулации на изборния процес те накарали хората в България със “свободна воля” да избират една след друга нова или “подновена” политическа сила, с която старите власти навлезли отново във всички важни за държавата сектори. Настъпил период от почти три десетоления с невероятна корупция, престъпност и усвояване на държавни средства и ресурси.

Във вихъра на тази тъмна ера, в началото на XXI век, новите Олигарси развили апетит към природните ресурси на страната, най-вече към дърводобива и полезните изкопаеми. От хилядолетия е известно, че на територията на сегашна България има огромни запаси от най-различни ценни минерали и метали. През 2015 г. олигарсите получили картбланш от тогавашния марионет-министър на икономиката, за златодобив около град Трън в Западна България. Приготвили един златен троянски кон за Трънчаните. Обещали злато, работа, пари и благоденствие за всички. Оказало се обаче, че имало неочаквано противодействиe от местното население. Местните не вярвали, че този златодобив ще доведе до по-добър живот за тях и за бъдещите поколения. Благодарение на новите за времето медии, като Facebook и подобни, други Българи успели правилно да се информират за предстоящата екологична и социална драма. Припознали се в ситуацията на техните сънародници в Трънско.

Старите власти пробвали, с нов кураж след най-катастрофалните избори в историята на България през март 2017 г., да наложат волята си на Трънчаните чрез разпространане на фалшива информация, медийни манипулации и натиск. Чрез намеса в съдебната и изпълнителната власт отказали на местните хора да упражняват най-фундаменталното си право, а именно да се изкажат чрез местен референдум за бъдещето на техния град и на ресурсите, на които те са единствените легитимни собственици. През пролетта на 2017 г. неочаквано ситуацията в Трън ескалирала и спасението на Трън станало символ на промяната в България.

Няколко месеца по-късно златният Трънски кон избухнал в лицето на Олигарсите и старите власти, след като стотици хиляди хора в България разбрали, че те са следващите Трънчани. След седмици от най-големите протести в историята на страната правителството си подало оставка, давайки път на ново поколение политици. “Трънският кон” е емблематична история за България, защото накарала хората за първи път да забравят своите разлики и да потърсят това, което ги обединява. Общата кауза за спасяването на родната им земя.

.

Патрик Смитьойс

————————————————————————————————————————————————————————–

Бел.ред.: Още по темата за референдума в Трън, за златодобива и въобще за начина, по който се експлоатират природните ресуси на България вж. документален филм на Патрик Смитьойс. Един холандец, който е избрал да живее в България, да създаде семейство там и да се бори за доброто на своята нова родина със забележителна отдаденост, разбиране и любов.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.