Home » Авторски страници, българи зад граница

IX Фестивал на българите по света „Аз съм българче” – Тимишоара, Румъния

2017.03.20 Няма коментари
Spread the love

Драги сънародници,
Скъпи приятели,

Асоциация T.A.N.G.R.A.® – Tonalidad, Arte Natural y Guía para Realizar Actividades и Асоциация „Българче” – Винга се обръщаме към Вас с покана за участие в IX Фестивал на българите по света „Аз съм българче“® 2017 – Тимишоара, Румъния, който има за цел да съхрани националното самосъзнание, бит и култура, и насърчаване на изучаването на родния език от българите, живеещи в чужбина.

1

Фестивалът се проведе за първи път през 2009 г. по инициатива на нашата асоциация, с активното участие на 15 неправителствени организации на българи, живеещи на територията на Испания, по повод честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Деца от българските неделни училища и български неправителствени организации в Испания представиха родната си култура пред българската и испанска общност. Подкрепа и съдействие получихме от Посолството на Република България в Кралство Испания, Държавната агенция за българите в чужбина, Министерството на образованието и науката на Република България, Мадридска автономна общност и много други.
Фестивалът даде възможност на над 200 деца да покажат родолюбието си, като ги мотивира да съхраняват българското. Събитието бе блестящо, посрещна се изключително позитивно както от българската, така и от испанската общност. Достави много положителни емоции на участниците и на публиката с образователно-възпитателното си и културно въздействие.

Постигнатото от първото издание на Фестивала на българите по света „Аз съм българче®“, ни даде основание да продължим усилията си за организирането и провеждането на Втори фестивал на българите по света „Аз съм българче“®, по повод честването на 1-ви ноември – Ден на народните будители. В рамките на фестивала бяха включени конкурси за детска рисунка и детско литературно творчество на тема: „Мой град, мой свят”. Фестивалът включи и конкурс за сценични изкуства: музика, танци, рецитация и театър, който се проведе в Мадрид.

II Фестивал на българите по света „Аз съм българче”®-2010 – Мадрид, Испания, обедини 26 неправителствени организации (над 360 деца) и 10 фолклорни колектива (96 танцьора) на българи в Испания.

След направената равносметка от първото и второто издание на Фестивала на българите по света „Аз съм българче”®, независимо от затрудненията относно финансовата страна на организацията, Асоциация T.A.N.G.R.A.® – Tonalidad, Arte Natural y Guía para Realizar Actividades, прие като морална отговорност да продължава с реализиране на Фестивала на българите по света „ Аз съм българче” – 2011г. Получихме подкрепа чрез поемане на домакинство за III Фестивал на българите по света „Аз съм българче”® от Асоциация „Прогрес” – Валенсия. Така с разширяване на географското си положение, фестивалът реализира целите си да бъде инструмент на българите по света, като подпомага мотивацията за съхраняването на българската култура и самосъзнание сред сънародниците ни извън България, както и да укрепва връзките между българските организации по света.

III Фестивал на българите по света „Aз съм българче”® – 2011 – Валенсия, Испания, се проведе с подкрепата на Посолството на Р. България в Кралство Испания, Генералното консулство на Република България във Валенсия, ДАБЧ, Управата на Валенцианска област. Посветен на на 1-ви ноември – Ден на народните будители, Третият фстивал на българите по света „Aз съм българче”® 2011 събра всички наградени участници в конкурсите за рисунка и литературна творба. Наградите бяха осигурени от ДАБЧ и Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А.

Асоциация “Приятели на България” – град Вроцлав предложи съвместна дейност като съчетаем IV Фестивал на българите по света „Аз съм българче”® 2012 г. с честването на петнайсетгодишния юбилей от нейното създаване. Мотивирани от идеята да се пренесе позитивния опит на българската диаспора в Испания в българската ни общност в Полша, се стимулира съхраняването на националното самосъзнание, бит и култура и насърчаване изучаването на родния език.

IV Фестивал на българите по света „Аз съм българче”® – 2012 за пореден път даде възможност да покажем как се съхраняваме като българи, независимо в коя точка на света се намираме, и се посвети на Деня на Народните будители и на Европейския ден на езиците. Домакин бе Асоциация „Приятели на България” – град Вроцлав, Полша.

V Фестивал на българите по света „Аз съм българче”® – 2013 се проведе в Прага, Чехия, с любезното домакинство на Гражданско сдужение „Възраждане” – Прага. Като отново се посвети на Деня на Народните будители и на Европейския ден на езиците.

VI Фестивал на българите по света „Аз съм българче“® – 2014  – Будапеща, Унгария. Домакинството на Българското републиканско самоуправление и Българското училище за роден език в Будапеща, Унгария, бе съчетано и посветено на Деня на народните будители, на Европейския ден на езиците и на 100-годишния юбилей на Дружеството на българите в Унгария.

VII Фестивал на българите по света „Аз съм българче“® – 2015 – Рим, Италия, с домакинство на Българското училище “Св. св. Кирил и Методий” към Културно сдружение “Св. св. Кирил и Методий”- Рим, Италия, бе посветен на Деня на Народните будители и на Европейския ден на езиците.

VIII Фестивал на българите по света „Аз съм българче“® – 2016 – Амстердам, Нидерландия, с домакинство на Сдружение „Българско образование и култура” – Амстердам, Нидерландия, бе посветен на Деня на Народните будители и на Европейския ден на езиците.

Драги сънародници ,
Скъпи приятели,

С удоволствие Ви отправяме покана за участие в IX Фестивал на българите по света „Аз съм българче“® – 2017 – Тимишоара, Румъния. Заключителната част ще бъде на 10, 11 и 12 ноември 2017 г. в град Тимишоара. Фестивалът е посветен на Деня на Народните будители и на Европейския ден на езиците. Домакин е Асоциация „Българче” – Винга, Румъния.

 

Деана Иванова

Председател на
Асоциация T.A.N.G.R.A.®

Адриан Косилков

Председател на
Асоциация „Българче”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.