Home » Авторски страници

Произволът на съд, ЧСИ, банки, лихвари и монополисти – брифинг в БТА

2017.03.20 Няма коментари
Spread the love
На сминката от ляво на дясно -

На снимката от ляво на дясно: Георги Найденов, Ивайло Илиев, Светла Миналова, Петя Георгиева

Днес в пресклуба на Българската телеграфна агенция в София се състоя пресконференция на Гражданско сдружение “Покана за доброволно изпълнение”. Темата на пресконференцията бе „Произволът на съд, ЧСИ, банки, лихвари и монополисти”. В брифинга участваха Ивайло Илиев, председател на ГД “ПДИ”, юристът Петя Георгиева, адвокат Светла Миланова. Както и Георги Найденов от Гражданско сдружение “Кауза доброволно изпълнение”.

Ние нямаме връзка с никакви партии, не получаваме пари от никакви организации, дори не сме официално регистрирани в съда – подчерта председателят на ГД “ПДИ” Ивайло Илиев. Той бе прекъснат в началото на брифинга от провокативни изказвания на двама души, които крещяха, че брифингът бил предизборна реклама, както и други обвинения.

Някой трябва да каже, че царят е гол – продължи след това г-н Илиев. Съдебната ни система е превърната в една маша, която мародерства на гърба на гражданите и техните семейства. Някои са докарани до такова състоние, че вече не знаят какво да правят.

Пострадалите от произвола на заповедното производство и частните съдебни изпълнители са вече стотици хиляди; и физически, и юридически лица – каза още г-н Илиев. Това вече прилича на масов геноцид. При нас всичко е обърнато с краката нагоре и се действа като в организирана престъпна група, с участието на голям брой прокурори, частни съдебни изпълнители, съдии и институции.

Как така се присъства към изпълнение, преди това да има съдебен процес? Дори убийците не ги осъждат без съдебен процес и присъда. А заповедното производство е превърнато в една манифактура, в един конвейр от съда, след което идва едно пълно мародерство.

В България заповедното произподство се е превърнало в осъдително, за което сме сезирали Европейската комисия и всички ресорни български институции – допълни г-н Илиев.

Проблемът е огромен и ние търсим неговото разрешение по законен път и с протестни действия. Подчертавам – с протестни действия в рамките на закона, не чрез саморазправи – каза още той. След което обяви започващите днес протести в София и страната, организирани от ГД “ПДИ”.

Протестите ще се провеждат пред районните съдилища в страната всеки ден от 20 до 24 март 2017 г.

След Ивайло Илиев говори Петя Георгиева. Тя подчерта, че в наказателната част има укриване на документи, набеждаване, несъвместимост между българското законодателството и европеското право, и отказ да се прилагат конкрети директиви от европейското право. Има и документни измами на ниво съд и на ниво ЧСИ.

Единственият ощетен като цяло е обикновеният български гражданин. Думичката “изпълнителен лист” е приравнена с думичната “заповед за изпълнение” – каза още г-жа Георгиева. И даде конкретни примери за редица други несъответствия и безобразни действия.

Нашето гражданско сдружение няма общо с никакви партии – подчерта след Ивайло Илиев и Петя Георгиева. Ние се обърнахме и към партиите, за да ги сезираме за проблема със заповедното производство, но те ни отговориха, че са в предизборна кампания и не показаха никакъв интерес към този проблем.

Адвокат Светла Милинава каза, че дефицитът на морал и на съвест е стигнал в българското общество до санитарния минимум и това най-ясно се усеща в съдебната система. Ситуацията е безпрецедентно критична, защото правораздаването в България не раздава право.

Адв. Миланова допълни, че се е срещнала с известната румънска прокурорка Лаура Кьовеши, която наскоро беше в София, и че, по думите на г-жа Кьовеши, ако българите искат ако искат да се справят с корупцията, първо трябва да започнат със съдебната система.

В основата на всичко е Софийският районен съд и други районни съдилища в страната, каза още г-жа Миланова. За съжаление заповедното производство се е превърнало в нещо като Кутията на Пандора, в отворена врата, през която всеки един с престъпен ум и користни цели може да се възползва.

Не може в 21 век да се изхвърлят на улицата деца, които са без дом, или хора, които са с увреждания или които са в безпомощно състояние, заради това заповедно производство. А това дори е тема табу, за която не се говори в обществото. Приема се за даденост, че когато те нарочат за длъжник, то ти си такъв и нямаш никакви права. Други права, освен да гледаш как ти вземат имота, нямаш. А дали ти всъщност държиш толкова пари на някоя банка или някой лихвар, или на някой монополист, това не се подлага на обсъждане, достатъчно е, че са те нарочили за длъжник.

За съжаление в институциите има пълно безхаберие. Въпреки изключително многото нарушения и отклонения в заповедното производство, институциите не показват никакво желание да решат този проблем. И така съдбите на много хора продължават да се разбиват. Затова призовавам всички, които имат гражданска позиция и солидарност, да застанат до нас – завърши г-жа Миланова.

Георги Найденов от ГД “Кауза доброволно изпълнение” обърна внимание, че редица решения на националните съдилища в България са били обявени за нищожни от Европейския съд. И това е още от 2007 г., когато страната става пълноправен член на ЕС. Българските съдилища са задължени да прилагат европейското законодателство. Процедурите в страната не бива да противоречат на европейското право. До момента националните съдилища са създавали на конвейр фиктивни дългове.

Проблем сега имаме не само ние, проблем имат и банки, и тооплофикационни, и електроразпределителни дружества, всички, които са действали в грубо нарушение на правото на Европейския съюз – каза още г-н Георгиев.

На пресконференцията бяха изнесени много примери и данни за това защо са станали и стават възможни толкова много измами в делата по заповедните производства по чл. 410/417 от Гражданско-процесуалния кодекс. Измами, които се осъществяват, според говорилите на брифинга, в една верига от корумпирани съдии, частни съдебни изпълнители, юристи и адвокати, с документи с невярно съдържание, с цел облагодетелствуване.

Институциите за налагане и съблюдаване на правовия ред са абдикирали и не действат. Поради което произволът, злоупотребите и фактическото беззаконие са стигнали вече невъзможни размери. Заповедното производство се е превърнало в една репресивна процедура, чрез която лобистки кръгове имат възможност необезпокоявано да се облагодетелстват и да източват блага и имущество – заявиха представителите на ГД “ПДИ” и ГД “КДИ”.

Както и, че заповедното производство е предвидено само за безспорни вземания, а не за вземания, които са предполагаеми. За съжаление обаче процедурата е обърната наобратно, и първо се запорира цялото имущество на обявения за длъжник. Така той се поставя в състояние на пълна безпомощност и невъзможност да се защити.

От ГД “Покана за доброволно изпълнение” са сезирали, както вече бе споменато, всички ресорни български институции за проблема. Те са сезирали след това и президента Румен Радев, за което споменава на брифинга Ивайло Илиев. За съжаление обаче от Президенството засега има само един формален отговор от служител на администрацията, който препраща сигнала до институциите, които не са решили и не решават проблема.

Накрая на брифинга една от присъстващите гражданки попита реторично защо няма журналисти, които да отразят тази пресконференция. Защо те са абдикирали също от този толкова важен проблем и не го отразяват?

Поради важността на проблема, нашето издание отразява казаното на тази пресконференция, използвайки видеозаписа от нея, който може да се види в сайта на БТА.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.