Home » Авторски страници, българи зад граница

Благотворително парти в чест на 8 март и в подкрепа на 52-рия фестивал „Балкански игри“

2017.03.14 Няма коментари
Spread the love

Чудесно е, когато българите пазят своите традиции, независимо от мястото по света, на което се намират. Чудесно е, когато заедно се обединяват, за да почитат тези традиции и да ги отбелязват с празнично настроение. Още по-изпълнен със смисъл е този празник, когато той е втъкан в идеята да се помогне на други българи, също пазещи и популяризиращи тези прекрасни български традиции и обичаи.

IMG_5529

Именно това се случи на 11-ти март на организираното от Българо-американската асоциация в Чикаго благотворително тържество по случай празника на жената 8-ми март, събраните средства от което бяха дарени за Пролетния Балкански фестивал, организиран от ансамбъл “Балкански игри” и Галя и Джон Куо. Фестивалът се провежда всяка година в University of Chicago вече повече от половин столетие.

IMG_5510

Докато сънародниците ни в България спореха дали този празник е отживелица от комунистическото ни минало, дали е ден на майката или празник на постиженията на жените в борбата им за равни права и свободи, организаторите се фокусираха върху желанието си да създадат повод за усмивки и празнично настроение на своите гости. Вдъхновените изпълнения на цигулка на 12-годишната Ванеса Ковачев,

IMG_5555

вълнуващите стихове, поднесени от 10-годишнана София Костов

IMG_5549

и чаровното изпълнение на най-малката участничка в програмата, 3-годишната Габриела Цветкова

IMG_5547

създадоха онази атмосфера на любов, която традиционно свързваме с този празник.

Поздравът от организаторите беше нетрадиционното, но вълнуващо стихотворение на известния български писател и поет Георги Господинов. И когато въздухът вече беше сякаш изпълнен с аромата на сладкото от дюли, на хрупкавия щрудел и на чая от липа на нашите баби и майки, гостите от Фолклорен клуб “Верея” с ръководител Константин Маринов наелектризираха обстановката със зареждащото си с енергия танцово изпълнение. Щафетата беше поета от ансамбъл “Балкански игри”, които не само показаха невероятните си умения и артистизъм на публиката, но и влязоха в ролята на учители, които с изключително търпение и неизчерпаем ентусиазъм сътвориха за всички желаещи своебразен открит урок по български народни танци. А желаещи не липсваха!

IMG_5525

IMG_5582

IMG_5638

В създалата се непринудена обстановка организатори, участници и гости размениха местата си, когато три прекрасни млади дами от публиката пожелаха да представят своя мини-рецитал, посветен на България.

IMG_5592

Междувременно гостите опитваха вкусните деликатеси, предоставени любезно от спонсорите на събитието от ресторант “Механата”,

IMG_5443

Nada’s Deli and Bakery,

IMG_5439

магазин и кетъринг компания “Еделвайс” (Edelweiss Delicatessen & Catering),

IMG_5442

IMG_5427

от здравословно-ориентираната Ваня Крафт.

Имахме възможност да се запознаем подробно с продуктите на „Сибирско здраве“ (Siberian Health).

IMG_5466

След като се насладихме на изделията на участниците в кулинарния конкурс, раздадохме награди  в категориите “Десерти” и “Солени тестени изделия”.

IMG_5690

Победителката в конкурса за солени тестени изделия Ваня Минчева

Обстановката на щедрост и благотворителност беше допълнитено обогатена от преминалата с голям успех томбола.

IMG_5693

В крайна сметка, притесненията на организаторите, че в същия ден са планирани още няколко български тържества и нашето може да не се окаже предпочитано, се оказаха необосновани. Създадените приятелства, топлата енергия на празника, но и на сътвореното добро, вярваме, ще продължават да се развиват и растат. А ако успеем да обединим силите си и да осъществяваме идеите си в още по-голям мащаб и с още по-голяма подкрепа, българската общност само ще спечели!

IMG_5477

IMG_5539

IMG_5608

IMG_5446

 

IMG_5540

IMG_5674

IMG_5629

IMG_5514

IMG_5520

 

IMG_5653

IMG_5566

IMG_5617

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.