Home » Авторски страници, българи зад граница

Всебългарски събор в Мала Перещeпина ‘2017

2017.02.27 Няма коментари
Spread the love

Родолюбиви българи от България и Украина учредиха в края на миналата година Инициативен комитет “Към Завета”, който да организира предстоящия Всебългарски събор – 2017 в село Мала Перещепина, днешна Украйна, по случай 105 години от откриването на гроба на канас юбиги (владетел от Бога) Кубрат. Вече е готова и 7-дневната програма за желаещите да се включат в Събора, който ще се проведе от 13 до 19 септември т.г. в с. Мала Перещепина край украинския град Полтава.

Паметникът на кан Кубрат

Паметник на кан Кубрат в Мала Перещепина бе открит още през 2001 г. Снимка: Ykraina.blog.bg

Инициативният комитет ще покани българи от цял свят да се включат в Събора и да подпомогнат доизграждането на паметния комплекс на големия български държавник. За председател на комитета бе избран президентът на фондация “Кан Кубрат” Румен Спасов, който бе основен двигател в изграждането на първата част от комплекса край Полтава, подпомогнат от много български общини. В ръководството на инициативния комитет като заместник-председатели бяха избрани Делян Дамяновски, председател на Националната Асоциация на председателите на общинските съвети; Патриция Кирилова – ПР, журналист и председател на сдружение “Велика Болгария”, Красимир Богданов – депутат и бивш зам.-кмет на Враца, Ивелин Михайлов – председател на фондация “Въздигане”.

“Ще търсим партньори – организации на българите от цял свят, които да подкрепят инициативата. Включително и Агенцията на Българите в чужбина”, каза по време на срещата г-н Дамяновски, който е инициатор на ежегодни срещи с българите в Албания, Македония, Сърбия и т.н.

ПАМЕТНИК КУБРАТ

На срещата, която се проведе в залата на Отечествения съюз, присъстваха Симеон Симеонов – председател на Отечествения Съюз, Делян Дамяновски – председател на Националната Асоциация на председателите на общинските съвети, Красимир Богданов – народен представител, Патриция Кирилова – сдружение “Велика БОЛГАРИА”, Чавдар Гагов – кинорежисьор, Ненко Ненковски, Енчо Стайков – директор „ДОРОТЕЯТУР“, Васил Точков – Отечествен iъюз, Румен Спасов – президент на МБФ „Кан Кубрат“, Елма Илиева – „ДОРОТЕЯТУР“, Божана Богданова и Лиляна Анастасова. Беше осъществена конферентна скайп връзка с членове на МБФ „Кан Кубрат“ от Украйна – Димитър Христов, вицепрезидент на МБФ „Кан Кубрат“, Емир Валеев – представител на татарската общност в Украйна, Весела Залогина, Георги Цанков, Найден Стамболов, Теодор Александров и Катерина Иликчиева.

В Инициативния комитет бяха включени също: Лучия Остерлунд – подпредседател на Асоциацията на Българите по Света, Иван Момчев – писател, Донка Матева, Нели Цигульова, Тодор Канев – член на МБФ „Кан Кубрат“ и Мариета Гергинова.

Инициативният комитет реши също да се продължат действията по изграждане на паметника на кан Кубрат и Мемориалния комплекс; да бъдат приобщени към организацията на събора и изграждането на паметника родолюбиви българи, хора с българско самосъзнание, организации от страната и чужбина, български държавни органи и учреждения, и др. Също така да се открие дарителска сметка, да се информира обществеността в страната и чужбина за дейността по провеждането на събора, по изграждането на паметника и мемориала, дарителските акции и др.

Всеки българин по света може да се включи в инициативата за изграждане на Мемориала:

IBAN BG60UBBS80021098341818,
BIC:UBBSBGSF

СДРУЖЕНИЕ ОТЕЧЕСТВЕН СЪЮЗ
ПАРТИДА “ХАН КУБРАТ”

77

 ВСЕБЪЛГАРСКИ СЪБОР

„КЪМ ЗАВЕТА – КУБРАТ 105”

в Мала Перешчепина /Полтавска област/ Украйна

.

АВТОБУСНА ПРОГРАМА

по маршрут Галац, Браила, Одеса, Полтава, Болград

.

1 ден – 13.09.2017 г., сряда

10:00 ч.Отпътуване от Шумен, Варна или Добрич.

Преминаване през Галац. Градът се намира в долното течение на Дунава, точно в началото на делтата. В близост се вливат и реките Прут и Сирет. В Галац известно време е живял Георги С. Раковски, това е бил един от важните за българските хъшове град. Галац е разположен близо до тройната точка на границите между Румъния, Молдова и Украйна.

Браила – Кратка разходка около речната гара, паметника на император Траян Август, църквата „Архангел Гавраил”, гръцката църква от 1872 г. със стъклопис, джамията от XVII век и българската църква – известна на браилчани като “Бисерка Булгаряска” . Нощен преход до Одеса.

.

2 ден – 14.09.2017 г., четвъртък

14:00 ч. – Пристигане в Одеса. Настаняване. Свободно време.

Одеса е град в Украйна на Черно море с голямо пристанище. Основан в края на XVIII век от Екатерина Велика. Очарователен и аристократичен град, административен и културен център на Одеска област. Населението на града е около 1 милион. Обявен е за град-герой през 1945 г. Старата му архитектура наподобява повече средиземноморската, отколкото руската, тъй като има френско и италианско влияние. По-голямата част от къщите са направени от варовик, добиван от разположеното наблизо находище. Семейството на Лев Толстой притежава дворец в града, който съществува и днес. В Одеса са пребивавали много известни българи. Христо Ботев учи в града през 1863-1865. По време на пребиваването си през 1886-1889 г. в Одеса Иван Вазов пише първия български роман „Под игото“, издаден през 1894 г. Данаил Николаев (1852 – 1942), офицер, завършва военно училище през 1875 г.

18:00 ч. – Среща в Българския културен център с наши сънародници, живеещи в Украйна. Свободно време. Нощувка.

.

3 ден – 15.09.2017 г., петък

8:00-9:00 ч. – Закуска.

9:30 ч. – Отпътуване за Полтава. Разглеждане на Кировград.

20:00 ч. – Пристигане в Полтава. Настаняване. Нощувка в Полтава.

 

4 ден – 16.09.2017 г., събота

8:00-9:00 ч. – Закуска.

9:15 ч. – тръгване за Малая Перешщепина.

11:00 ч. – Официално откриване на събора. Обръщение към гостите и участниците на събора.

13:30ч. –19:30 ч. Литературно-музикална програма, провеждане на викторини, надигравания, надпяване.

Участие в събора в Малая Перешчепина- исторически духовен център на българите в Украйна. През тази година се навършват 105 години от археологическото разкритие в с. Малая Перешчепина, Полтавска област, Украйна на най-голямото в света златно съкровище до началото на ХХ ти век – гроба на обединителя на българското племе, възстановителя на Старата Велика България и исторически отец на съвременната ни държавност, великия български владетел-християнин Кан Кубрат.
През годините родолюбиви българи са инициирали и сега организират различни събития, свързани с името на Великия Кубрат и почит към делото му.

През 2012 г. бе проведено международно честване-събор в Малая Перешчепина, Полтавска област, по случай 100 години от разкриването на гроба на Кан Кубрат . В събора взеха участие над 3600 души, сред които много българи, живеещи в България, Украйна, Русия, Молдова, Татарстан, Чувашия, Крим, Румъния, Франция, Италия, Испания, също и много местни хора. От страна на любезните и изключително добронамерени и гостоприемни домакини участваха областните, градски, общински ръководства на Полтава, Нови Санжари, Мала Перешчепина.В историческият събор взеха участие и представители на българската държава.

Положено бе началото на строителството на Мемориалния комплекс «Кан Кубрат», като поставената през 2001 година паметна плоча бе преместена на специално изградена за целта площадка. От началото на гората до паметната плоча, върху пясъчните дюни бе направена 200 метрова железобетонна пътека. www.kubrat.in.ua

17:00 ч. – Връщане в Полтава (отнася се за желаещите да посетят благотворителният кконцерт)

19:00 ч. – Благотворителен концерт в залата в Полтава на професионалисти артисти от различни страни (за желаещите , срещу допълнително заплащане)

19:00 ч.-  Връщане в Полтава

5 ден – 17.09.2017 г., неделя

8:00-9:00ч. – Закуска.

9:30 ч. – Разглеждане на Полтава

Град в Североизточна Украйна, на река Ворскла, административен център на Полтавска област. В началото на XIX век градът започва да бъде застрояван с нови удивителни сгради в бароков и класически стил.

12:30 ч. – Отпътуване за Одеса.

22:00 ч. – Пристигане и настаняване. Нощувка.

6 ден – 18.09.2017 г., понеделник

8:00-9:00 ч. – Закуска.

9:15 ч. – Обзорна екскурзия в Одеса.

12:00 ч. – Отпътуване за България. Попътно разглеждане на Болград.

Градът /с население 16 хил. души/ е приеман като неофициална столица на бесарабските българи. Разположен е край северния бряг на езерото Ялпуг, на 176 километра югозападно от Одеса. Днешният Болград е основан през 1821 г. от български заселници, настанили се по тези земи под водителството на руския генерал Иван Инзов, който днес е честван от болградчани като основател на техния град. Болград става културен център на българските колонии в Бесарабия. На 29 октомври 1838 г., след пет годишно строителство, се освещава трипрестолния храм „Свето Преображение Господне“ – този ден се чества като Ден на бесарабските българи. Тук е роден Данаил Николаев – български офицер, участник в Сръбско-турската война, Руско-турската война (1877 – 1878), Съединението на Княжество България с Източна Румелия и Сръбско-българската война. Военен министър в навечерието на Балканските войни. Първият офицер, получил най-високото звание в Българската армия – генерал от пехотата. Известен като „патриархът на българската войска“. Среща с българската общност в Болград.

.

7 ден – 19.09.2017 г., вторник

13:00 ч. – Пристигане в Добрич, Варна, Шумен

.

При тръгване от Шумен и Варна:
Цена: 395 лв. на човек в двойна стая, при група от 45 души

При тръгване от София или Пловдив, или Царево:
Цена: 440 лв. на човек в двойна стая, при група от 45 души

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, екскурзоводско обслужване, 4 нощувки със закуски – хотел 2 звезди +, дарение за мемориала.

Доплащане за хотел 3 и 4 звезди – 90 лева /за 4 нощувки/

.

За повече информация:

TRAVEL AGENCY DOROTEYA TOUR

Sofia, 17 “Karnigradska” str.
tel.: 00359/2/9506235
mob: 00359 876689524
e-mail: [email protected]

MБФ «Хан Кубрат»

Тел.: 0893477786 Лиляна Анастасова
Тел.: 0889661059 Румен Спасов
Email: [email protected]
Site: www.kubrat.in.ua

Каним всички,  които се определят като потомци на основоположника на съвременната българска държавност кан Кубрат, да се включат в честванията на 105-годишнината от разкриването на гроба му.

 

Патриция Кирилова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.