Home » Авторски страници, политика

Президентът ли се оказа глух или само администрацията му? На вниманието на Румен Радев

2017.02.27 Един коментар
Spread the love

55

На 24 февруари 2017 г. се провежда протест пред сградата на Президентството в София. Той е организиран от граждани от т.нар. Народен караул, които в продължение на седмици преди това стоят всеки ден на смени пред Президентството, в желанието си новоизбраният български президент да ги види, чуе и да разбере какви са техните искания.

Гражданите идват пред Президентството с националия флаг в ръце. Има и плакат с образа на Васил Левски и цитат от него "Дела трябва, не думи". Всички приложени снимки в публикацияа са скрийншотове от видеоматериал, направен от участничка в протеста.

Гражданите идват пред Президентството с националия флаг в ръце. Има и плакат с образа на Васил Левски и цитат от него “Дела трябва, не думи”. Всички приложени снимки в публикацияа са скрийншотове от видеоматериал, направен от участничка в протеста.

Освен това тези граждани са изпратили чрез администрацията на Президентството писма и сигнали до Президента, обаждали са се и по телефона в Президенството, в опит да ангажират вниманието на Румен Радев с важния проблем за корупцията при издаването на шофьорски книжки в България, довела до голям брой катастрофи на пътя и много човешки жертви.

1

Писмата на гражданите до Румен Радев са били препращани на Прокуратата, въпреки че подателите им изрично са написали в тях, че сигналите им до Прокуратата по същия проблем не са довели до никакъв ефект и именно затова се опитват да привлекат вниманието към проблема на държавния глава.

Президентът Румен Радев в реч пред Народното събрание, на която казва, че няма как без непримиростта на обществото да се сравим с корупцията и престъпността. Снимка: БНТ

Президентът Румен Радев в реч пред Народното събрание, на която казва, че няма как без непримиростта на обществото страната да се срави с корупцията и с престъпността. Снимка: БНТ

Но след като не само президентът Радев, но и никой служител от неговата администрация през всичките дни и седмици от т.нар. Народен караул не обръщат никакво внимание на стоящите пред Президентството граждани, и след като техните писма до Президента са били препращани, без отговор от самия Президент по проблема, гражданите се събират на този протест, проведен на 24 февруари.

Вихрен Михайлов

Вихрен Михайлов

Един от хората, стоящи в основата на организирането на този протест, е Вихрен Михайлов. Михайлов казва, че трябва да има наказателна и административна отговорност за всички безобразия, извършени до момента в страната. В частност, като една брънка от голямата верига и като конкретен повод за организираното събитие, е проблемът с корупцията в Министерство на транспорта и не само там – казва той – заради които хората постоянно са изложени на риск да бъдат сгазени или пометени от неправоспобни шофьори, с купени документи за уравление на МПС. Трябва да бъдат разбити корупционните вериги в изпълнителната, законодателната и съдебната власт – казва още Михайлов.

Георги Неделчев (вляво на снимката)

Георги Неделчев (вляво на снимката) и Боян Ковачев от Българския съюз за директна демокрация

Участници в протеста са Георги Неделчев, съпредседател на Българския съюз за директна демокрация и кандидат за вицепрезидент в последните президентски избори; както и Боян Ковачев, координатор на БСДД за София, район Младост. Георги Неделчев казва, че Президентът трябва да започне да обръща внимание на обикновени хора и да работи за тях. Президентът има правомощия да инициира всякакви национални референдуми, да прави изявления пред медиите, да поставя важни за обществото и страната проблеми пред Народното събрание и пр. – казва още Неделчев.

"Участвам в протеста, защото се чувствам активен гражданин и защото смятам, че тази кауза се отнася и до мен, въпреки че няма конкретен случай на нещастие в моето семейство, причинен от неправоспособни шофьори или от други форми на корупция в страната - казва Боян Ковачев. - Но това, което се случва, не е правилно и затова съм тук. Президентът може поне да слезе тук долу и да ни чуе, това никой не му го забранява" - казва още той.

Президентът може поне да слезе тук долу и да ни чуе, това никой не му го забранява” – казва Боян Ковачев.

“Участвам в протеста, защото се чувствам активен гражданин и защото смятам, че тази кауза се отнася и до мен, въпреки че няма конкретен случай на нещастие в моето семейство, причинен от неправоспособни шофьори или от други форми на корупция в страната” – казва Боян Ковачев от БСДД.

Гражданка, пострадала от производа на ЧСИ и т.нар. заповедно производство, казва на протеста, че корупицята е инструмент за унижощаване на народа и на държавността. И че президентът би следвало да направи възможното за унищожаване на този инструмент.

Гражданка, пострадала от произвола на ЧСИ и т.нар. Заповедно производство, казва на протеста, че корупцията е инструмент за унижощаване на народа и на държавността. Законът за ЧСИ е противоконституционен, а досега действалите президенти и главни прокурори не са се отнесли към Конституционния съд за отмяната му. Президентът може да връща обратно в НС противоконституционни закони, както и да поставя на фокуса на общественото, парламентарното и медийното внимание важни за страната проблеми – казва още тя.

В протеста участват и граждани, пострадали от корупцията при издаването на шофьорски книжки в България. Участват също пострадали от производа на Частните съдебни изпълнители и т.нар. Заповедно произвоство по ГПК.

Плакат от протеста

Плакат от протеста

Има и представители на гражданско сдружение “Обществен съвет по правосъдие”. Сред тях е Катя Донкова, която казва, че сдружението обединява хора, пострадали от системата на правосъдие в страната. Когато гражданите се обединяват в такива обществени организации, има по-голяма възможност да се изискват проверки по различни случаи, в които има несправедливост. “Като краен резултат за съжаление не мога да се похваля още, че сме имали успех – казва г-жа Донкова. Но смятам все пак, че когато се обединим повече хора, които да се борим да изискаме правата си, можем да постигаме повече.”

Катя Донкова от Гражданско движение "Обществен съвет за правосъдие"

Катя Донкова от Гражданско движение “Обществен съвет за правосъдие”

Сред протестрищата има и българка, която живее и работи в чужбина, но сега е в София, в родния си град, и е дошла да подкрепи, по думите й, справедлива кауза, касаеща една от многото пробойни на държавността в родината.

България потъва все повече, поради корупцията на всякакви нива - казва българката, която живее в чужбина. Освен това има бездушие и нихилизъм, хората смятат, че това, което се случва, не ги засяга, а не е така - казва още тя.

България потъва все повече, заради корупцията на всякакви нива – казва българката, която живее и работи в чужбина. Освен това има бездушие и нихилизъм, хората смятат, че това, което се случва, не ги засяга, а не е така – казва още тя.

На събралите се на този протест български граждани обръщат внимание само органите на реда, които при това не са били уведомени от Столична община за него, поради което смятат първоначално, че протестът не е законен, но все пак проявяват разбиране.

033

"Гласът на народа трябва да бъде чут от президента - казва този участник в протеста. - Защо от прозидента? Защото досега сме протестирали и сме заявявали нашите искания пред много институции, но на тези искания не е обръщано внимание.

“Гласът на народа трябва да бъде чут от президента – казва този участник в протеста. – Защо от президента? Защото досега сме протестирали и сме заявявали нашите искания пред много институции, но на тези искания не е обръщано внимание.”

Президентството обаче за съжаление остава пак глухо и сляпо, никой не излиза оттам, за да поговори със събралите се отвън хора. Може за това неслучайно повечето от тях смятат, че администрацията работи като “желязна стена” между управниците и гражданите, а не като посредник между тях.

Държавността в нашата държава ни е отнета, казва този протестиращ гражданин. Той казва още, че президентът може да свиква Консултативния съвет по национална сигурност във връзка с много важни за страната проблеми. Президентът има достатъчно правомощия, за да се направят първи стъпки към връщане на държавността - казва още той.

Държавността ни е отнета, казва този гражданин. Той казва още, че президентът може да свиква Консултативния съвет по национална сигурност във връзка с важни за страната проблеми. Президентът има достатъчно правомощия, за да се направят първи стъпки към връщане на държавността.

Не идват дори представители на медиите да отразят това какво става пред Президенството на 24 февруари, с изключение само на ТВ Евроком, която снима протеста, но после го отразява скромно, без да излъчва видеоматериал. 

Порочната практика за продажбана на шофьорски книжки на неграмотни хора трябва да спре - казва този участник в протеста.

Порочната практика за продажба на на шофьорски книжки на неграмотни хора, които не могат да пишат, и на всякакви други, които просто ги мързи да научат правилата, трябва да спре – казва този участник в протеста. Както на един човек, който няма слух, не бива да става музикант, така и на неграмотен човек не бива да се дава книжка. Резултатът от тази порочна практика са твърде много отнети или осакатени човешки живота. Президентът може да направи много неща, стига да има желание – казва още той.

.

Служители в администрацията, които нали уж трябва да служат на гражданите, са недостъпни, недосегаеми за нас - казва тази млада жена.

Служители в администрацията, които нали уж трябва да служат на нас, гражданите, са недостъпни, недосегаеми за нас – казва тази млада жена.

Видеоматериалът, който можете да видите по-долу, не е направен от представител на никоя медия. Това е своеобразен репортаж, направен от едно младо момиче, участник в самия протест. Това момиче, поради липсата на журналисти, които да питат събралите се пред Президентството граждани защо аджеба са там, свършва според силите си тяхната работа. Какви са нейните въпроси и какво казват всички интервюирани участници в протеста можете да видите в самото видео.

 

One Comment »

  • В said:

    Поздрави на всички участници в протеста. Активната позиция в живота е много по-полезна за душата от позицията на мишка, та била тя даже и мишка в президентството.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.