Home » Авторски страници

Владимир Койлазов с “Оскар” за принос в развитието на киноиндустрията

2017.02.12 2 коментара
Spread the love
Снимка: Туитър

Владимир Койлазов. Снимка: Туитър

Българинът Владимир Койлазов бе отличен с „Оскар”, за разработената от него софтуер V-Ray и приноса му за развитието на киноиндустрията, съобщи Американската филмова академия.

Кайлазов спечели престижната награда заедно със съдружника си Петър Митев. Двамата имат компания, разработила най-използвания софтуер V-Ray, който създава реалистична 3D визуализация. Компанията се нарича Chaos Group и от години е сред световните имена в този бранш. Основана е в края на 90-те, а първата версия на V-Ray е от 2002 г. 

44

Софтуерът V-Ray е използван за 3D визуализацията във филми като “Аватар”, “Игра на тронове”, “Дедпул”, “300” и стотици други.

Технологичните “Оскари” се раздават две седмици преди наградите на Филмовата академия. За разлика от другите “Оскар”-и, технологичните не се дават за постижения през конкретната година, а за цялостен принос в развитието на киното.

Петър Митев и Владимир Койлазов сред други участници в церемонията на технологичните Оскари.

Петър Митев и Владимир Койлазов сред други участници в церемонията по раздаването на технологичните “Оскар”-и.

Койлазов е вторият българин, който получава технологичен “Оскар”. Първият бе Георги Боршуков, който през 2001 г., заедно с Ким Либрери и Дан Пипони получи „Оскар” (сертификат) в категорията за технологични постижения. Наградата им бе свързана със система за обработка на изображения (рендъринг), използвана при виртуалната кинематография на студиото „Манекс визуални ефекти” (т. нар. Bullet time).

Наградите на Филмовата академия тази година ще бъдат на 26 февруари, в Долби Тиатър в Холивуд. 

Както вече писахме (вж. тук), за  “Оскар” е номиниран и друг българин – Теодор Ушев за късометражната анимация “Сляпата Влайша”. Ушев живее в Канада от 1999 г. Късометражният му филм, номиниран за “Оскар”, е направен по едноименен разказ на Георги Господинов. За създаването на този филм е въвлечен и музикантът Никола Груев. “Сляпата Вайша” е сред 5-те номинирани кратки анимации от Американската филмова академия.

Зрителите в България ще могат да видят „Сляпата Вайша“ на 26 февруари – в деня, когато световният кино елит ще се събере в Лос Анджелис за 89-та церемония по връчване на филмовите „Оскар“-и. Филмът на Ушев ще бъде излъчен по БНТ1 от 20:45 ч. българско време.

.

2 коментара »

  • Raiko said:

    Този младеж е поредно доказателство за това, че когато българин не е сред българи е способен на чудеса….За радост, много млади хора разбраха това, че сред българските зависимости – партийни и роднински, не може да се докаже човек,дори и гений да е.Congratulations!

  • Mariana (author) said:

    Владимир е успял да постигне всичко това заедно със съдружника си Петър, с който заедно имат софтуерна компания. За да вземат престижното отличие, което безспорното заслужават, Владимир и Петър са заминали от България, където, както изглежда, продължават да живеят, въпреки че тяхната компания има вече офиси и в САЩ, и на други места по света.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.