Home » Авторски страници

Турне на “Паякът” в САЩ. Една от най-добрите български постановки ще се играе и в Чикаго

2017.02.01 Няма коментари
Spread the love

“Паякът“ (The Spider), eдна от най-успешните и високо оценени български постановки, шествала по световните сцени в Ню Йорк, Москва и Санкт Петербург, ще бъде представена в Чикаго, по време на предстоящото 20-дневно турне на спектакъла в САЩ. Пиесата ще се играе в Ню Йорк на 10-ти февруари, в Чикаго на 11-ти, в Лос Анжелис на 17-ти, в Сан Хосе на 18-ти и в Сиатъл на 19 февруари. Турнето е организирано по покана на Българския културен център в Сиатъл, със съдействието на Българското Генералното консулство в Лос Анджелис и български издания зад океана.

The-Spider_American-Poster (1)

Турнето е станало възможно благодарение на една българка, живееща отдавна в САЩ, Елка Русков, споделя пред Аfish.bg един от създателите на пиесата, Йордан Славейков. Г-жа Русков е създала мрежата от контакти, за да се случи това пътуване. В Чикаго може да има и две представления, едно след друго – казва още Славейков. Навсякъде спектакълът ще се играе със субтитри на английски, за да може и небългароезичната публика да разбира съдържанието.

Пиесата “Паякът” бе първото българско заглавие, появило се в програмата на най-големия театрален артистичен форум в Северна Америка, New York International Fringe Festival, през 2013-та. Тогава актьорите изиграват пет представления с английски субтитри. Отзивите за спектакъла са чудесни. В „New York Times” излиза пространна публикация със суперлативи за българската постановка. Популярният нюйорски „The Village Voice” нарежда “Паякът” начело на Топ 10 на спектаклите, показани на New York International Fringe Festival. Преди това, през 2011 г., спектакълът е посрещнат с много овации в Санкт Петербург.

paqkut

В Чикаго “ПАЯКЪТ” ще бъде представен на

11 февруари 2017, от 19:00 ч.

на сцената на

Leela Arts Center

620 Lee St, Des Plaines, IL 60016

Представлението НЕ се препоръчва за деца под 16 години.

Пиесата е написана и режисирана от Йордан Славейков и Димитър Касабов. Тя има номинация А’Аскеер ‘2011 за съвременна българска драматургия. Номинация за “Полет в изкуството” ‘2012 от фондация “Стоян Камбарев”. Награди за ней-добър театрален експеримент и за най-добра актриса на Анастасия Лютова от фестивала “Артокраина” – Санкт Петербург ‘2013. Награда за най-добър театрален дует от фестивала “Славянский венец” – Москва ‘2013. “Паякът” е представян многократно на българска сцена.

В “Паякът” участват Пенко Господинов и Анастасия Лютова. Той е актьор в “Театър зад канала” и преподавател в театралната академия НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, познат още от сериала “7 часа разлика”, тя – носителка на двете най-големи отличия за най-добра актриса Икар и А’Аскеер. Актьорите, които в реалността са семейство, на сцената влизат в ролите на брат и сестра – сиамски близнаци, които разказват историята и чувствата си, малко преди да бъдат разделени по хирургичен начин.

Йордан Славейков (вляво) и Димитър Касабов. Снимка: http://afish.bg/

Йордан Славейков (вляво) и Димитър Касабов. Снимка: Аfish.bg

Спектакълът е първият общ проект на двамата режисьори Йордан Славейков и Димитър Касабов. Димитър Касабов е от класа на проф. Леон Даниел, а Йордан Славейков – от класа на проф. Киркор Азарян. Освен режисьор, Димитър Касабов е и актьор, участвал е в телевизионни сериали. През 2015 г. Йордан Славейков представи своя роман “Първи стъпки”. Касабов и Славейков завършват втората си обща пиеса – “Двама”, която скоро ще може да бъде видяна на софийска сцена. И двамата преподават актьорско майсторство в младежката организация за независимо театрално и филмово изкуство МОНТФИЗ.

Фейсбук страница на събитието – ТУК

Билети – ТУК 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.