Home » Авторски страници

“Сляпата Вайша” се размина с “Оскар”. Победител в категорията е филмът “Свирчо”

2017.02.27 Няма коментари
Spread the love

“Сляпата Вайша” (“Blind Vaysha”) на българина Теодор Ушев, който от 1999 г. живее в Канада, не успя да спечели Оскар. Победител в категорията за най-добър късометражен анимационен филм стана “Piper” (“Свирчо”) на хитовото студио Pixar.

Филмът на Тео Ушев е направен по едноименен разказ на Георги Господинов за eдно момиче, което обречено да вижда с едното си око само миналото, а с другото – само бъдещето. „Сляпата Вайша” е част от сборника на писателя „И други истории”, излязъл през 2001 г. и преведен на няколко езика.

Спечелилият късометражен филм “Piper” (“Свирчо”) можете да видите тук:

—————————————————————

Преди церемонията за тазгодишните Оскари Георги Господинов написа на страницата си във Фейсбук, че “Сляпата Вайша” вече е получила най-голямата награда с това, че е събудила вълнение и радост. 

Каквото и да й се случи тази вечер на „Сляпата Вайша”, тя получи най-важната награда – събуди вълнение и радост. „И надежда за нас на общо основание”, както ми писаха. Тази история се роди преди петнайсет години, а сега прогледна благодарение на таланта на Теодор Ушев. „Сляпата Вайша” днес се разказва и гледа на места, където не мога да бъда. Затова искам да благодаря от тук, от мястото на написване.
Благодаря на Тео, който събуди историята и я разказа точно така както е написана, с обич. Благодаря на издателите си от „Жанет 45”, които продължават да издават книгата, в която живее Вайша – „И други истории”. Благодаря на всички, които се зарадваха от сърце на онова, което се случи. С Тео сме родени през една и съща година, 1968-а, имаме обща памет за нашето минало и бъдеще (случило се и неслучило се). Тази номинация е и за поколението, към което принадлежим. И още повече за тези, които идват сега. Толкова ми се иска тя да вкара смисъл, надежда и мотивация за всеки, който пише на български стихотворение или разказ, рисува или прави музика. Има смисъл. Тази номинация няма общо с държавата, но има общо с хората, родени тук. Вайша, Тео, Котарашки и аз идваме от тези места. Значи може.

“Сляпата Вайша” можете да изгледате във видеото по-долу:

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.