Home » Авторски страници, политика

Фрапиращи проблеми в Заповедното производство по ГПК. Писмо до президента

2017.02.16 Няма коментари
Spread the love

Гражданско движение „Покана за доброволно изпълнение“ изпрати днес писмо до Президента на Р. България, с копие до различни ресорни институции, националния омбудсман, както и до посланиците на страните членки на ЕС. Писмото е входирано в деловодството на Президентството с Вх. № 09-00-5 /16.02.2017 г. В него се казва:

“Във време на институционална разруха и изключително ниско обществено доверие в българската съдебна система, се обръщаме към Вас като символ на новия морал в политиката. Веднъж вече доказахте, че имате воля да защитавате обществения интерес с наложеното вето върху Закона за концесиите, който бе гласуван изцяло в полза на частни интереси. Затова Ви молим да обърнете внимание на фрапиращите проблеми в Заповедното производство по Граждански процесуален кодекс (ГПК), докарали стотици хиляди български граждани до положение да са клошари в собствената си Родина, след като имотите и жилищата им бяха продадени на безценица от частните съдебни изпълнители (ЧСИ) и всички тези граждани бяха лишени от справедлив и безпристрастен ОСЪДИТЕЛЕН процес.

Искаме да Ви обърнем внимание, че заповедно производство по ГПК е допустимо само и единствено по безспорни вземания. Налице е обаче системно провеждана порочна съдебна практика в обратната посока, което го  е превърнато в „привилегировано“ бързо производство в полза на силните на деня и в ущърб на социално слаби български граждани, жертви на прехода. На ЧСИ-тата е дадена прекомерна и безконтролна власт, като актовете им по силата на действащия ГПК не подлежат на съдебен контрол и това създава “узаконени” възможности за огромни злоупотреби. Резултатът е продадени на безценица имоти на хиляди български граждани заради минимални задължение, чиито главници в не малко случаи са били много, много по-малки от начислените върху тях лихви, такси и разноски!”

След като излага по-нататък в писмото редица други факти и аргументи по темата, Гражданското движение апелира към Президента за следното:

„За да се осигури правов контрол и институционално наблюдение по отношение на заповедното производство и ЧСИ, предлагаме да се създаде независима комисия под егидата на Президентската институция, с участието на  НПО, медии и потърпевши граждани. Целта е да се направи незабавна проверка на всички изпълнителни дела по заповедните производства при ЧСИ, за наличие на ВАЛИДНО ИЗПЪЛНИТЕЛНО ОСНОВАНИЕ и възлагане от страна на държавата и съда. Имаме достатъчно доказателства, че почти всички дела са незаконно образувани и водени. При откриване на нарушения да бъдат взети необходимите мерки.

Настояваме да упражните предоставените Ви по закон правомощия и да изискате от Правителството и компетентните органи да предприемат необходимите мерки, за да бъде пресечен произволът над длъжниците в България, тъй като Висшият съдебен съвет, Главният съдебен инспектор, Камарата на ЧСИ, Главният прокурор и Инспекторатът към Министерство на правосъдието не вземат отношение към отправените до тях жалби по горепоставените въпроси.“

Цялото съдържание на писмото може да се види по-долу.

1

2

77

88

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.