Home » Авторски страници, политика

Христо Иванов при учредяването на “Да, България”: Трябва да счупим системата

2017.01.07 Един коментар
Spread the love

zx450y250_2895573

Днес в Sofia Event Center се проведе учредителното събрание на партия “Да, България”. Залата, в която се проведе събранието, беше препълнена. Над 1500 души се събраха, за да учредят новата политическа формация. Събранието започна с час и половина по-късно от уречения час, за да могат всички желаещи да се регистрират.

Бившият правосъден министър Христо Иванов откри събитието. По-късно той бе избран за председател на партията. Събранието прие устав на “Да, България” с предложени към него промени.

15894824_1093849340736888_7028429283579203192_n

В своята реч преди избирането му за председател, която продължи повече от половин час, Христо Иванов заяви, че “българската олигархия се готви да проведе поредните избори, на които да презареди корупционния модел. Ние трябва да счупим системата”. Другата голяма цел, която Иванов обяви, е борбата със системната бедност.

Из речта на Христо Иванов:

“Това, което ни събира днес е нетърпимост.

И не просто нетърпимост към беззаконието и корупцията, бедността и деградацията. Към безперспективността, тиранията на всевластната простащина, чудовищните лъжи в политиката и медиите, към унижението да си бежанец в собствената си страна.

С всички тези нетърпимости се свиква. Милиони живеят така. Това, което ни призова днес тук е нещо по-силно. Нетърпимото съзнание, че всъщност България може да е друга, че България заслужава друго. Това, което на мен лично не ми дава мира не е просто наблюдението колко лоши са нещата, а съзнанието, че

България може много повече от това.

Ако тя наистина беше една материално бедна и нища духом страна, ако народът ни беше наистина лош човешки материал, ако обществото ни беше необратимо болно, може би щяхме да се примирим, всеки да си намери колая тук или на вън Но онова, което днес ни събира тук, за да се превърнем в политическа сила, която иска да промени пътя на родината ни е, волята да кажем

Да. България ще има друга съдба!

Ние изведохме като своя знакова кауза борбата с корупцията и отвоюването на държавата от мафиотски плен. Вярваме, че това е ключова предпоставка за постигането на всички останали цели и програмни намерения. Вярваме и, че това е онази голяма национална цел, която за всеки един от нас оправдава решението да се политизира, да оставим различията помежду си и да протегнем ръка за съдействие на всички други граждани и организации, които искат да се включат в тази борба. Казаха ни, това не е достатъчно, това е прекалено амбициозно, това е твърде популистко, това е твърде елитарно и никой няма да го разбере, и, последно – че вече не било 2013 г.

Всеки, който каже, че може да постигне която и да било от големите национални цели, без да се справи с корупционното завладяване на държавата, ви лъже.

Всеки, който каже, че българските граждани не разбирали важността на правосъдието и върховенството на закона, ни мисли за глупаци.

[…]

Кои сме ние?

Десет години след присъединяването на България към ЕС прекалено много от очакванията ни не се сбъднаха. Основната ни надежда беше, че ЕС ще се превърне във външен скелет за нашата държавност и демократичен процес, че някак си от Брюксел ще преборят нашата мафия, ще наложат правила и ще извоюват правосъдие за нас. Вместо това, видяхме как твърде много от структурните фондове захраниха мафиотските схеми, а нашият корумпиран елит успешно се спазарява и интегрира със своите европейски и атлантически “началници”. Днес сме тук да основем Да, България, защото разбираме, че трябва да спрем да викаме Евроневолята и да съберем сили да спечелим своите битки за своята си страна.

Всеки от нас е опитвал да се справя по единично, в малки професионални групи, да се затвори в своята група приятели. Всеки един е имал своите малки победи, развивал е своята среда и общност. Днес сме тук, защото знаем, че ако не освободим страната си от корумпирания елит всичките ни усилия като отделни граждани, предприемачи, експерти винаги ще се сблъскват с един непреодолим стъклен таван и че той е разположен задушаващо ниско за общите ни мечти. Време е за политическо решение!”

Цялата реч може да се прочете ТУК.

untitled

Според програмната реч, политическите цели на “Да, България” са три: първо – гарантиране на върховенството на закона и ефективно и достъпно правосъдие; второ – ускоряване осезаемо темповете на развитие на страната; трето – целенасочена борба със системната бедност и за повишаване жизнения стандарт.

След избирането му за председател на партията Иванов заяви, че ако антикорупционна кауза, която е основна за “Да, България”, бъде предадена, той ще си тръгне.

Преди началото на събранието имаше опашки от чакащи да се запишат като учредители.

15894742_1093849304070225_3185641141101692807_n

Учредителното събрания на “Да, България” се свика от инциативния комитет по учредяването и се извърши от доброволчески щаб от учредители и симпатизанти. Екипът по организацията е бил изцяло доброволен, а разходите по наемане на залата са покрити от симпатизанти и от дарения.

Новият политически проект на бившия правосъден министър Христо Иванов “Да, България” е успял да събере само за две седмици близо 80 хил. лв. дарения. Дарителите са общо 578 души, а средната стойност на едно дарение е 132 лв.

Опашки имаше и за запътилите се към залата участници.

15873538_1093849257403563_8679731564405468601_n

.

Видеозапис от събранието може да се види по-долу. (Началото на събранието започва повече от час след началото на приложения видеозапис, който е с дължина 4 часа.)

————————-

Ето какво написа преди уредяването на новата партия политологът проф. Огнян Минчев (из публикация в неговия блог):

“Основната цел на тази организация е да работи за институционална реформа на българската държава, която трябва да бъде фокусирана особено върху преизграждането на правосъдната система, за да се еманципират публичните институции от задкулисната структура на властта и богатството в ръцете на посткомунистическата олигархия.

Макар че подобни цели си поставяха редица други политически партии и правителства на страната през последните две десетилетия, мобилизирането на сериозна група от публични личности, лидери на обществено мнение и експерти зад инициативата на “Да, България” е една нова възможност, която си струва да бъде оползотворена. За съжаление, противниците на идеята за реформа на институциите и правосъдната система причиняват на инициативата “Да, България” по-малко щети, отколкото “приятелския огън”, който идва от средите на публични фигури и експерти, принадлежащи към демократичната общност в широкия смисъл на думата.

У нас има една категория анализатори и журналисти, които се чувстват като кръгли сираци, ако са лишени от възможността да съдят за политическите явление през призмата “ляво – дясно”. За тях няма нищо по-лошо и подозрително от това, някой да поиска да не бъде квалифициран като ляв или като десен. Такъв човек е задължително тарикат, хитрец или нечестен играч, който крие истинските си намерения зад претенции за ляво-дясна неутралност. “Няма ляво, няма дясно” е подигравателната фраза, зад която политическите “умни глави” разобличават подобна “нечестна игра” – опит да се надхвърли това жизнено важно разделение.”

.

Еврочикаго

Снимки: Любомир Авджийски и в. “Дневник”

.

One Comment »

 • Mariana said:

  Кои са членовете на избраните органи на „Да, България“:

  Националната контролна комисия е избрана в следния състав:

  Александър Иванов
  Бояна Петкова
  Юри Катанов
  Георги Илиев
  Миролюб Петрински
  Константин Павлов
  Антон Ангелов

  Национален съвет се състои от следните членове:

  Адела Качаунова, юрист
  Алекс Дунчев, еколог
  Александър Кръстев, PR специалист
  Александър Македонски, предприемач
  Алина Добрева, политолог
  Ангел Алексиев, фармацевт
  Ангел Гяуров, икономист
  Андрей Гюров, инженер
  Антоанета Цонева, експерт изборен процес
  Антон Антонов
  Антонина Душева, адвокат
  Атанас Русев, IT инженер
  Атанас Славов, юрист
  Бедрос Халваджиян, оператор и активист
  Биляна Райкова, юрист
  Божидар Божанов, софтуерен архитект
  Борис Вунчев, преподавател
  Борислав Стефанов, икономист
  Боряна Мусева, юрист
  Боряна Панчева, психолог, преподавател
  Боян Юруков, програмист
  Вера Асенова, икономист
  Веселин Калановски, актьор
  Веселина Георгиева, унив. преподавател
  Виктор Димчев, продуцент/фотограф
  Виктор Стоянов, култура
  Владимир Джувинов, предприемач
  Владимир Скочев, юрист
  Галя Христозова, журналист, психолог
  Генади Дишев, юрист
  Георги Атанасов, юрист
  Георги Няголов, унив. преподавател
  Даниел Стоянов, юрист
  Десислава Николова, активист
  Деян Мотов, активист
  Димитър Гачев, художник
  Димитър Костакиев, инженер
  Димитър Симов, лекар
  Дмитрий Иванов, графичен дизайнер
  Донка Дойчева-Попова, предприемач
  Екатерина Карпузова, икономист
  Емил Георгиев, предприемач
  Емил Джасим, образователен експерт
  Емил Хурмузов, IT предприемач
  Захари Карабашлиев, писател
  Ивайло Димитров, юрист
  Ивайло Захариев, актьор
  Иван Червенков, дизайнер
  Ивайло Мирчев, предприемач
  Иво Ников, предприемач
  Илия Кръстев, предприемач
  Йовко Ламбрев, IT предприемач
  Йордан Златев, предприемач
  Калоян Янков, адвокат
  Кирил Петков, икономист
  Кирил Русев, ядрен физик
  Кристиян Таков, юрист
  Лена Бориславова, юрист
  Любена Нинова, певица
  Любомир Авджийски, юрист
  Манол Пейков, издател
  Мануела Малеева, тенисист
  Мария Ангелова, учител
  Мария Спирова, криминолог
  Мария Шаркова, юрист
  Марта Джалева, учител
  Мартин Димитров, рекламист
  Меглена Русенова, юрист
  Мирослава Кръстева, предприемач
  Миряна Захариева, онлайн PR специалист
  Михаил Паргов, IT
  Мустафа Емин, студент
  Надежда Йорданова, юрист
  Надежда Цекулова, журналист, ПиАр
  Николай Илиев, предприемач
  Николай Христов, юрист
  Павел Златаров, култура
  Петко Петков, еколог
  Петромир Кънчев, юрист
  Петър Денев, мениджър
  Пламен Медаров, предприемач
  Румен Петров, юрист
  Руслан Жечков, еколог
  Руслан Кънев, туризъм
  Свилен Желев, предприемач
  Сергей Антонов, журналист
  Силвия Андреева, образователни технологии
  Силвия Атипова, писател
  Снежана Стефанова, юрист
  Станислава Запрянова, организационен психолог
  Стефан Стефанов, юрист
  Стоян Михайлов, социолог
  Филип Йонов, мениджър
  Христо Симеонов, финансист
  Христо Христев, юрист
  Чило Попов
  Филип-Илдо Матов, математик
  Димитър Калдамиков, юрист
  Енчо Динев юрист
  Веселка Христамян, лекар
  Иван Матов, инженер
  Тони Димов, юрист

  Информацията е от сайта на “Да, България” –
  https://dabulgaria.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%B4-1200-%D1%81%D1%8A%D1%83%D1%87%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/

  ——————————————
  п.с.: Не е ясно какво точно значи професията “активист”, която е посочена за някои от членовете на Националния съвет на партията.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.