Home » Авторски страници

Смъртоносен взрив в Хитрино, седем убити и десетки ранени

2016.12.10 Няма коментари
Spread the love

Седем души са загинали и десетки са ранени след смъртоносен взрив рано тази сутрин на вагон – цистерна с пропан бутан от товарен влак край село Хитрино, Шуменско. Разрушени е гарата в Хитрино, сградата на общината, разрушени са много къщи, изпочупени са дограми, заличени са улици. Картината е трагична. 

untitled

Причините за инцидента сe изясняват. Но като се има предвид как се поддържат железниците в страната, подобни трагедии едва ли са толкова случайни. Цистерната, която се е взривила, впрочем, се оказа румънско производство. А превозът се е извършвал от частна железопътна фирма със седалище в Русе.

Започнало е изтегляне на част от дерайлиралите вагони от влаковата композиция, която е превозвала 12 вагона с пропилен и четири с пропан-бутан. В резултат на взрива, след петия вагон композицията се е откъснала. Това е казал машинистът на премиера в оставка Бойко Борисов. След избухването на цистерната, щетите в Хитрино са огромни, а местните хора са потресени от размера на бедствието. По-късно цялото село Хитрино бе евакуирано, за да се избегне риска от нови инциценти, докато съдържанието на дерайлиралите цистерни се източи.

Някои от ранените са в тежко състояние и са били превозени от болниците в Шумен в болници във Варна. Има пациенти с тежки изгаряния, с черепно-лицеви и с белодробни травми, с множество наранявания по тялото. Някои от най-тежко пострадалите са били поставени в изкуствена кома.

Ето какво пише във връзка с тази трагедия на стената си във Фейсбук Хасан Ефраимов, лекар и писател от Добрич, който е роден и израстнал в Хитрино:

“Моето голямо село в пламъци. Хитрино… Там израснах. После, за да опустее Делиорманът, беше виновна гарата на Хитрино – хората отлетяха на юг, натоварени на конски вагони. Там, на същата гара, плачеше и милиционерът Гошо (герой от разказите на Ефраимов, положителен герой, който изпраща влаковете с изселници по време на т.нар. “Голяма екскурзия” през 1989 г. – б.р.). Сега гарата изгоря… Литна във въздуха. Заедно с нея и малкото къщи, останали около нея. Цикълът е затворен. Миналото вече е мъртво. Мир на праха на загиналите. И на пустия Делиорман. А на братовчед ми, дето му изгоря магазинът, оня горе сили да дава.”

.

Номерът – 1466, за SMS дарения, беше разпространен в съобщение на БЧК.

БЧК обявява и Банкова сметка за парични дарения, поместена на интернет страницата на организацията:

Български Червен кръст

Уникредит Булбанк

АД BG64UNCR76301078660913UNCRBGSF

.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.