Home » Авторски страници

Прокурори спрели скандална злоупотреба във Външно министерство?

2016.12.18 Няма коментари
Spread the love

Във видеозапис, направен от Канал 3, който е качен по-долу в тази публикация, могат да се чуят изявления, направени в парламента, на бившия външен министър Кристиян Вигенин, който е от БСП, и на сегашния зам.-външния министър Христо Ангеличин. Става дума за това, че Министерството на външните работи е поръчало след втория тур на изборите десет сървъри за телефонни централи за български дипломатически представителства, на общо стойност 700 хиляди лева. Сървърите струват между 15 и 25 хиляди евро, всяки поръчан поотделно от фирма “Балкантел”, като така е била избегната обществена поръчка. А от онлайн магазин, според Вигенин, подобни сървъри може да се поръчат на цена от под 1000 евро. 

Крстиян Вигенин (вляво на снимката). Снимка: Скрийншот от видео на Канал 3

Кристиян Вигенин (вляво на снимката). Снимка: Скрийншот от видео на Канал 3

Според Кристиянин Вигенин, закупуването на сървърите за телефонни централи е схема за скандална злоупотреба със средства, защото е била избегната обществената поръчка и защото сървърите са на много високи цени. Според Вигенин, в тази схема са били въвлечени индиректно от ръководството на министерството и български дипломатически представители в страни членки на ЕС.

Христо Ангеличин казва, че това е неслучайна, целенасочена атака с политически цели, понеже БСП иска да обладее Външно министерство. И, че в края на годината, когато е ясно какви свободни средства са останали в бюджета на министерството, МВнР се е опитало да реши важен технически проблем за модернизирането на цетралните, с които се обслужват някои български дипломатичества представителства в страни от Европейския съюз, с оглед бъдещото председателство на България на ЕС. Според Ангеличин, всичко е станало съвсем законно. Защото за стойност до 70 хиляди лв. обществена поръчка не е задължителна, а десетте поръчки са били направени поотделно от отделните дипломатически представителства. И защото като е избирало съответната фирма за доставка и монтаж на сървъри за телефонни централи, министерството се е интересувало и от качество, и от срок за монтаж, и от сертификат за достъп до квалифицирана информация, с която да разполага съответната фирма.

Христо Ангеличин. Снимка: Скрийншот от видео на Канал 3

Христо Ангеличин. Снимка: Скрийншот от видео на Канал 3

Може би тук е мястото да се спомене, че зам.-министър Ангеличин и за проекта за е-консулски услуги – за който отидоха над 750 хиляди лв. и от който, по последна информация, са могли да се възползват само двама български граждани в чужбина – твърдеше, че това е един добър проект, само трябвало да се развие и доусъвършенства. Но за почти цяла година от този проект, чийто ръководител бе бившият вече директор на “Консулски отношения” в МВнР Раковски Лашев, от него са могли да се възползват само двама души. Само двама са успели не само да влязат в електронна система, разработена за “е-консулски услуги”, но и да си извадят по този начин нови документи.

Сред сигнал, изпратен до ДАНС и Прокуратурата, служители от тези две ведомства извършват проверка в МВнР на документацията по случая с десетте сървъра за телефонни централи, поръчани без процедура за обществена поръчка, на обща стойност 700 хиляди лв. Какво още казват Вигенин и Ангеличин по темата, чуйте по-долу.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.