Home » Авторски страници, политика

Меркел и Европейската кутия на Пандора

2016.12.21 Няма коментари
Spread the love
Снимка: © Getty images

Снимка: Getty images

Тези дни – преди терора в Берлин и Анкара – журналистът Мартин Карбовски и евродепутатът Ангел Джамбазки написаха писмо на Ангела Меркел, в което я запитаха: „Госпожо Меркел, за какво ни е този Европейски съюз, ако вие ни налагате квоти бежанци – та те така или иначе не искат да се задържат тук, отиват при вас, вие ги поканихте? Госпожо Меркел, нуждаем се цялата мощ на Европа днес да се концентрира по нашата граница и по гръцката морска граница. Иначе страната ни ще бъде унищожена и ще се превърне в буфер между ислямски свят и модерна Европа.“

Наред с многото одобрителни коментари, имаше и един такъв: „Мартин Карбовски е никой, докато Меркел е лидер на една велика страна.“

Помислих си, че колкото повече има такива „никой“, толкова повече ще расте вероятността лидерите на „едни велики страни“ да се вслушат в тези „никой“ и адекватно да реагират на техните въпроси.

И се сетих за следните думи на Уилям Фокнър, произнесени в нобеловата му лекция в Стокхолм на 10 декември 1949 г.: “Трагедията на нашето време се състои в чувството за всеобхватен, физически страх, поддържан в продължение на толкова дълго време, че ние даже се научихме да го понасяме. Вече няма проблеми на духа. Съществува само един въпрос: Кога ще бъдем взривени?”

Шестдесет и седем години по-късно пак “съществува само един въпрос: Кога ще бъдем взривени?” И става все по-тревожно, защото евроатлантическите политици, особено „дяволът” на Европа – Девела (от англ. devil – дявол, Devil и Angela – Devela Merkel), като трите маймуни притиска устата, очите и ушите си „да не се вижда, чува и говори нищо лошо” за диктата на малцинството (minority majority), и така бездейства неолиберално и мултикултурно на случващото се нашествие на насилието и тероризма. Докато съвременна Европа спешно се нуждае от възстановяване на парадигмата на класическия либерализъм за равни права и равни задължение на всички хора, живеещи в нея. Тоест, осъществяване на интеграция, базирана на „Когато си в Европа, прави като европейците” – уважавай диференциацията (лат. differentia – различие) на страната домакин, а не да налагаш своето различие.

Това могат да направят някои лидери, чийто девиз е: „Не ме водят, аз водя” (лат. – Non ducor, duco). Не само в Унгария, Полша, Чехия и Словакия, а и в България. Но сега ги няма премиерът на Унгария Йожеф Антал, президентът на Полша Лех Валенса и президентът на Чехословакия Вацлав Хавел, които се срещнаха в унгарския замък Вишеград на 15 февруари 1991 г. За да има национална сигурност – политическа, икономическа, образователна, демографска – в техните страни.* А не всевъзможни пропагандатори на неолиберални и мултикултурални мантри, каквито са и ред български политици и неправителствени организации като БХК.

Нужни са спешни политически и законни действия, защото:

Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.
Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.
Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.
Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.
Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори.

Ако беше жив авторът на „Когато те дойдоха” – германският пастор и антинацист Мартин Нимьолер (1892-1984) – щеше може би да добави:

Когато бежанците дойдоха в Европа, Девела им каза „Елате всички!”

А Александър Блок (1880-1921) щеше да напише:

И става безпощадно ясно: Европа бе – и отлетя!

Затова виждам как все по-широко се отваря европейската кутия на Пандора. И се питам: Къде отиваш, Европо? Имаш ли още сили и надежда – да съхраниш своите християнски и културни ценности, своята заплашена цивилизация, своя начин на живот?

 

Д-р Георги Чалдъков

————————————————————————————————————————————————————-

*В деня на атентата една чаровна германка написа във Facebook: “Sending love to my hometown Berlin”. Отговорих й по следния начин: “Love is not enough, NEW POLITICIANS ARE URGENTLY REQUIRED EUROPE TO BE SAVED!!!”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.