2024-04-19

1 thought on “„Колко пъти им се молих, а сега – ще направим това, което каза Бойко“

  1. …. С народ като нашия, който толкова лековерно и наивно се лови на харизми; който е толкова дистанциран и откъснат от размислите за настоящето и бъдещето си; който така спокойно и дори с безразличие се отнася към емиграционните вълни на неговите деца; който е стадно убеден, че да би мирно седяло не би чудо видяло и преклонена главица не я сече,
    ако Бойко Борисов бе политик от сериозна закваска и с булдожа захапка; ако бе роден да води държавата и народа след себе си или да ги подръчква с остен или бухалка пред себе си; ако имаше поне някаква идея за Власт и поне някаква представа за Управление,
    Той можеше да направи огромни бели, непоправими бели, като претрасформира България във вид, най-удобен Нему за подчинение и направляване – в най-удобна Нему посока.
    Той можеше да преподреди трите власти и техните отношения в изгодна за себе си комбинация, да си спретне президентско-популистка република, да изпразни окончателно от съдържание демокрацията и да превърне окончателно администрацията в лично Нему предана клиентела.
    Той можеше да направи някакъв нелеп и задръстен като развитие и перспективи, хибрид от балканска орбанизация, путинизация, ердоганизация и лукашенковизация.
    Той имаше за това и достатъчно време, и подходящо псевдообщество от апатични и лесни за манипулиране поданици, имаше харизмата и силовите ресурси, имаше медиите и личната финансова мощ, имаше международното положение като съюзник и глобалната хаотизация като оправдание…..
    Днес ние имаме в резултат на управленските Му експерименти и властовите Му упражнения държавност в полруразпад. Но можехме да имаме и нещо далеч по-страшно.
    Опасенията са ми, че евентуална кавърверсия на ББ няма да бъде толкова повърхностна и първосигнална. Въпрос на време е да се появи някой, който да съчетава всичкото това, което ББ има, с всичкото онова, което Той, слава Богу за сетен път, няма…

    проф. Николай Слатински

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *