Home » Авторски страници, българи зад граница

Коледно тържество в БУ «П. К. Яворов» в Брюксел

2016.12.25 Няма коментари
Spread the love

2

На 10 декември 2016 г., събота, от 11 часа, в Брюксел, в обичайната и позната на всички зала Ботендал, при засилени мерки за сигурност се проведе Коледното тържество на българското училище «П. К. Яворов» към Посолството на Рeпублика България в Кралство Белгия. Достъпът бе осигурен по предварително изготвен списък с имената на децата и придружаващите ги лица. Посланик Димитър Цанчев от Постоянното представителство на Рeпублика България в Брюксел се погрижи за спокойствието на всички в залата.

pc100606

Както всяка година, празникът започна с голям ентусиазъм. Не можехме да го посрещнем без елха и мигащи разноцветни лампички, без гирлянди и oчаквания белобрад старец.

Валентина Найденова и Жан Пиер ван Авермаат

Валентина Найденова и Жан Пиер ван Авермаат

Директорката на училището, г-жа В. Найденова, поздрави всички присъстващи. Тя представи г-н Жан Пиер ван Авермаат, по чиято покана Детският хор на БНР е на турне в Белгия, и му благодари за това, че се обърна за съдействие към Българското училище. „Това ни дава възможност не само да обгрижим децата, но и да създадем нови приятелства“ – каза тя.

pc100621

Учениците от начален етап бяха подготвили кратка програма със стихове. Подготвителната група се включи с игриво-закачливи гатанки. Изпяхме „Зимна песничка“, за да поздравим нашите гости – децата от хора на БНР. Очаквахме ги с нетърпение! Следващия час оставихме на тях. Истинско удоволствие за нас беше да чуем изпълнението на песните, да се насладим на ангелските гласове на малките посланици на българската култура, да попеем с тях.

3

Обичаният и дългоочакван Дядо Коледа зарадва децата с подаръци. Той благодари за изпратените писма и каза, че се е опитал да изпълни всички желания, защото е разбрал, че децата са много старателни, трудолюбиви и ученолюбиви.
Негови помощници в раздаването на подаръците бяха Снежанките Димана от 1-ви клас, Александра от 2-ри клас и Александра, Лора, Стела от 6-ти клас, както и двете джуджета Виктор Шапчев и Виктор Кръстев, ученици от 6-ти клас.

В залата имаше репортер – ученичката Андрея от 7-ми клас, която изненадваше със своите въпроси и камера, и накрая имахме чудесен видеофилм от събитието (б.р.: филмът може да се изтегли оттук).

6

За да не скучаят децата, докато чакаха да получат подаръците си, клоунът Герасим се грижеше за тяхното настроение.

Накрая, всички опитахме баничките с късмети и другите лакомства, приготвени от родителите.

pc100592

След 15 часа децата от Радиохора бяха поети от техните приемни семейства.

От продажбите на подготвения от нас Коледен благотворителен базар, с предмети изработени от нашите ученици, събрахме 293,80 евро и тази сума ще преведем по сметката на Обществен фонд „Детство”.

7

Магията на Коледа ни направи още по-добри и отново доказахме, че сме обединени от духа на добротворството.

Накрая, на сцената пред микрофона, дадохме възможност на всички деца, които желаят да се изявят и да разкрият своите таланти.

pc100607

Пожелаваме Ви весели Коледни и Новогодишни празници и много щастливи моменти през Новата 2017 година!

Поздрави от моите колеги и мен!

 

Валентина Найденова, 

Брюксел

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.