Home » Авторски страници

Продължават юбилейните събития в памет на Никола Гюзелев

2016.11.26 Няма коментари
Spread the love

Продължават юбилейните събития в памет на Маестро Никола Гюзелев, посветени на 80-годишнината от рождението и 50 години на международните сцени на прочутия български певец и артист.

afish-izlojba-ndk

Кулминацията в честванията:

– Юбилейна изложба от снимки в роли и афиши, заедно с представяне на нови литературни и музикални издания в памет на Никола Гюзелев – откриване с Мултимедия и кратка прожекция в НДК, Мраморно фоайе, на 2 декември 2016 г., от 18 ч.

Представяне на:

– Новия биографичен роман ‘’Щрихи към портрета на Никола Гюзелев’’ на Владимир Гаджев и издателство ‘’Стефан Добрев’’;

– Монография – албум „Рицарят на Операта”, по случай 80-годишнината на Маестрото, съвместно издание на НДФ ”13 века България” и Фондация „Никола Гюзелев”;

– Стихосбирката, посветена на него – ‘’А душата знае’’ на Анна Мария Гюзелева и издателство ‘’Български писател’’, обогатена с авторски картини на артиста.

– Новите юбилейни дискове – ‘’Един живот в музика’’ с оперни арии и литургични песнопения в изпълнение на Никола Гюзелев, продуцирани от ‘’Гега Ню’’ ООД;

– Юбилеен диск на Никола Гюзелев, издание на БНР.

Повече информация на ФБ страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/196671507413877/

afish-ghiuselev-konzert-ndk

– Юбилейният концерт в памет на Маестро Гюзелев ”Рицарят на Операта” – Зала 1 на НДК на 13 декември 2016 г., от 19 ч., е централен акцент в програмата на тазгодишното XXX издание на Новогодишен музикален фестивал (НМФ).

Музикалната програма е подбрана изключително прецизно и включва арии и дуети из опери на Белини, Верди, Пучини, Понкиели, Бойто, Джордано и Мусоргски. Участват: Бойко Цветанов (тенор), Калуди Калудов (тенор), Марян Йованоски (баритон), Николай Кърнолски (бас), Орлин Анастасов (бас), Франческа Патанe’, (сопран), Даниела Дякова (мецосопран). Диригент: Маестро Донато Ренцети. Участват още Софийската филхармония и Национален филхармоничен хор “Светослав Обретенов” с диригент Славил Димитров. Концертът се организира съвместно от НДК , Фондация “Никола Гюзелев” , Италианския културен институт в София и е част от голямото юбилейно честване в памет на големия български бас.

Повече информация за събитието можеде да намерите на фейсбук страницата на Новогодишния музикален фестивал на НДК – https://www.facebook.com/events/1168867446509722/

– Прожекции на Оперни спектакли с оперните звезди Никола Гюзелев и Алфредо Краус на операта „Фауст’’ от Ш. Гуно на 14 декември от 19 ч. в кино “Люмиер” в НДК и на ‘’Хофманови разкази’’от Ж. Офенбах на 15 декември от 19.30 ч. в кино “Одеон”. Продукция на Театро Реджо Парма, Италия.

Юбилейните събития, посветени на Никола Гюзелев през 2016 г., са под патронажа и с подкрепата на Министерството на културата на България, на Националния дворец на културата, на Българската академия на науките, със съдействието на Италианския културен институт и на Италианското посолство в София, на Българския културен институт в Рим, на Генералното консулство на България в Милано и Посолството на България в Рим, на Асоциация ”Артемидия” – Италия, на Римската художествена академия РУФА, на Българския културен институт в Страсбург, Франция, с подкрепата на фирма ”Свилоза” – България, Пощенска банка – България, Корале „Джузепе Верди’’ – Парма, Община Павликени и Община София.

 

Фондация ‘’Никола Гюзелев’’

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.