Home » Избрано, политика

ЦИК: 12 000 гласа не стигат за да бъде референдумът задължителен

2016.11.12 Един коментар
Spread the love

12 027 гласа не стигат референдумът да мине прага от 3 500 585 гласували на предишните избори и резултатите от него да са задължителни, обяви ЦИК окончателно. Така въпросите от националното допитване ще влязат за гласуване в парламента.

На специална пресконференция от ЦИК уточниха, че гласувалите според брой подписи в референдума са 3 487 970 души. Броят им според действителните и недействителните бюлетини е 3 486 402, а този на гласувалите според броя на пликовете е 3 488 558.

За да се отчете активността в допитването е взето най-високото от трите числа – броят на пликовете, подчертаха от ЦИК. Това означава, че в допитването са участвали 50,86% от имащите право на глас.

Броят на действителните бюлетини е 3 400 890, а на недействителните – 85 512. Бюлетините без плик са 550, а празните пликове – 1893.

На първия въпрос в референдума – “Да се въведе мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?”, с “да” са гласували 2 509 864 граждани.

Втория въпрос – “Да се въведе ли задължително гласуване на избори и референдуми?”, са подкрепили 2 158 929 българи

На третия въпрос – “Да се намали ли държавната субсидия за партиите на 1 лев за всеки получен действителен глас на парламентарни избори?”, положително са отговорили 2 516 791 избиратели.

„Мога да заключа, че малко не достигна резултатите от референдума да бъдат задължителни със силата на закон за Народното събрание, но активността в тази гражданска инициатива беше изключително висока и съм убедена, че парламентът ще предприеме необходимите мерки при така изразената воля на суверена“, коментира председателят на ЦИК Ивилина Алексиева.

След като преди дни от ЦИК обявиха, че около 13 000 гласа не стигат, за да бъде валидно допитването, шоуменът Слави Трифонов заяви, че се “извършва чудовищна манипулация”. Той обвини Комисията, че иска да извади тези бюлетини, защото са пуснати в урните без плик, а, по думите му, законът не изисква само действителни бюлетини при отчитане на избирателната активност, а всички гласове.

Тогава говорителят на ЦИК Цветозар Томов отговори, че дори и избирателната активност да бъде отчетена според броя на подписите в избирателните списъци, той няма да мине прага от 3 500 585, тъй като подписите са по-малко от броя на намерените пликове.

Вчера недоволни граждани излязоха на протест, като също обвиниха ЦИК, че иска да подмени гласа им.

Премиерът Бойко Борисов вече заяви, че ГЕРБ ще подкрепи въпросите в парламента, което означава, че най-вероятно те ще бъдат приети. /Dir.bg/

.

 

One Comment »

 • Mariana (author) said:

  Григор Лилов за обявения от ЦИК резултат:

  “Огромна фалшификация!
  РЕФЕРЕНДУМЪТ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН
  *** ЦИК оповести решението на партийните мафии, които управляват България

  На брифинг ЦИК обяви официалните резултати.
  Референдумът не е задължителен, защото в допитването са участвали по-малко от 3 500 585 души, колкото е условието в закона.
  Били по-малко, защото 12 027 “гласа” според ЦИК не достигали.
  Става дума за прословутите бюлетини без плик – на гласували хора, ама според тълкуването от ЦИК са били негласували, понеже бюлетините им били без плик!
  ЦИК поясни, че е броила всичко, което е в пликове като гласувано, а без пликове – като негласувано.
  Направи го въпреки изричните текстове в закона кои са гласували избиратели!
  Законът и Изборният кодекс ги броят като гласували независимо как и по какъв начин са гласували – с валидни бюлетини, с невалидни бюлетини – надраскани, с псувни, неправилно сгънати, неправилно попълнени, с празни пликове без бюлетини, с пликове с изрезки от вестници, с рисунки, с дъвка в тях и какво ли не още и т.н. Законите в този списък броят като гласували вкл. и гласували с бюлетини без пликове!

  Имаме откровено и нагло погазване на закони и Конституция от ЦИК. Отново напомням – в държавния орган ЦИК парламентарно представените партии избират най-доверените си свои представители.
  Т.е. ЦИК произнесе незаконно и противоконституционно решение, което всъщност е взето от съвкупния, разноцветен за пред публиката партиен елит на България.”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.