Home » Избрано

Парламентът гласува оставката на кабинета Борисов

2016.11.16 Няма коментари
Spread the love

Борисов подаде оставка след най-честните избори, които е виждал. Патриотичният фронт и Реформаторският блок обаче смятат падането на правителството за грешка

Людмил Илиев, в. “Сега”

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

В Народното събрание има ново мнозинство, което ще блокира работата на правителството и това прави оставката му неизбежна. Така премиерът Бойко Борисов аргументира в парламента решението си да разтури предсрочно кабинета. Оставката бе одобрена с почти пълно мнозинство – 218 депутати гласуваха “за”, “против” нямаше, а само двама от ГЕРБ се въздържаха. “Дори ако бяхме спечелили президентските избори, нямаше да можем да приемем бюджета в парламента и пак щеше да падне правителството, тъй като нямаме мнозинство. ДПС, БСП, ДСБ, АБВ, патриотите са опозиция на кабинета. С какво мнозинство ще правим реформи или ще продължим да работим”, оплака се Борисов. И допълни, че всичко се случва след “най-честните избори”. От Реформаторския блок и Патриотичния фронт обаче обявиха, че продължават да се смятат за част от мнозинството. И дадоха да се разбере, че оставката е грешка.

Борисов оцени пред депутатите положително управлението си. “Нашата оценка е, че се опитахме, и поне в момента нито се е вдигнала цената на тока, трето тримесечие сме трети по ръст в Европа, платили сме каквото трябваше да се плати”, обобщи той. Президентският вот обаче показал, че обществото иска промяна. Както и че има “съвсем друго разпределение на силите” в парламента. “Голяма част от патриотите и реформаторите гласуваха за Радев. Те имат болшинство в момента”, обясни Борисов. И отправи призив към БСП и Румен Радев да “дадат премиер и министри и да започнат да си носят отговорност”. “Ние ви вярваме. Направете правителство, успокойте държавата и управлявайте. Ние, каквото има като необходимост, включително времето, в което парламентът има да работи, ще бъдем максимално конструктивни”, обеща Бойко Борисов. Собствените си кадри обаче предупреди, че “който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ, защото тези два месеца ще ни ги приписват, че все едно ние управляваме”. Той посъветва политическите сили да внимават при приемането на държавния бюджет. “Популизмът взима страховит връх и ако много от предложенията, които чух по комисиите, станат факт, на годишна база ще губи бюджетът около три милиарда. Втората година ще се мултиплицира, на третата ще счупите държавата накрая”, предупреди той.

Социалистите дадоха да се разбере, че нямат намерение да се правят на управляващи и да предлагат министри. “Промяна в мнозинството няма. Ние в този парламент сме опозиция и ще останем опозиция докрай”, декларира соцлидерът Корнелия Нинова. “Нашата цел е да убедим хората, че сме по-добри, да получим тяхното доверие и да управляваме със свой бюджет, който ще изразява нашите приоритети”, заяви Нинова. И се обърна към политическите сили с призив да се обединят, за да гарантират спокойствие в страната и организирането на предсрочни парламентарни избори. Както и да обсъдят по какъв начин да отговорят на резултатите от референдума.

Изявлението на Борисов обиди досегашните му партньори. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов определи подаването на оставка като “сериозно укоримо” и хвърли вината директно върху лидера на ГЕРБ. “Изборите бяха вот на недоверие към личността на Бойко Борисов. Има едно изхабяване на лидерството и хората решиха да нанесат звучен удар чрез гласуване срещу Борисов. Той сам го организира, за съжаление, като декларира, че ще подаде оставка”, посочи шефът на НФСБ. И се обърна към ГЕРБ да приеме мандата от президента и да състави нов кабинет в същия състав, но без Борисов, иначе щяло да се стигне до анархия.

ПО ОПАСЕН ПЪТ

“Държавата ще поеме по несигурен и опасен път”, предрече мрачно и съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. Той обяви за грешка обвързването на резултатите от президентския вот с предсрочните парламентарни избори. И декларира, че блокът няма да влиза в никакво взаимодействие с БСП, което да се изтълкува като вид “нерегламентирано мнозинство”.

Сред изявленията на останалите формации преобладаваха призивите към диалог и консенсус. Както и посланията за коренни промени в политическата система. ДСБ, АБВ и ДОСТ наблегнаха на необходимостта от свикване на Велико народно събрание, без да навлизат в подробности.

“Промяна в мнозинството няма. Ние в този парламент сме опозиция и ще останем опозиция докрай”, декларира соцлидерът Корнелия Нинова. “Нашата цел е да убедим хората, че сме по-добри, да получим тяхното доверие и да управляваме със свой бюджет, който ще изразява нашите приоритети”, заяви Нинова.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.