Home » Избрано

БИВОЛЪ съобщава за ново свое мащабно разследване

2016.11.25 Няма коментари
Spread the love

Случаят с кражбата на 22 милиона евро от Румъния със съучастието на ПИБ е пред развръзка

Очаквайте нови доказателства в мащабно паралелно разследване в България, Румъния и Унгария, пише на своите страници Биволъ

Румънската агенция APIA запорира сметки на ПИБ за 44 млн. лева. Толкова са платили румънците на фантомна българска фирма, за да достави храни за бедните – брашно и олио по европейска програма. ПИБ е гарант по сделата и румънците искат да си приберат парите.

Доставки обаче няма, парите изчезват в офшорни фирми, а румънската прокуратура и ОЛАФ започват да разследва. Преди година бяха арестувани бившите шефове на APIA, наредили преводите на парите. В обвинителния акт на румънската антикорупционна прокуратура черно на бяло е записано, че кражбата е станала с помощ от банката.

 

cadrul-fibank

ПИБ веднага разпространи съобщение, че сама е подала сигнал до ДАНС, прокуратурата и ОЛАФ за тази злоупотреба през януари 2013 г. Но фактите показват, че това е ход за отвличане на вниманието в стил

„Крадецът вика дръжте крадеца“

Първо: не става ясно как е възможно банката да издаде гаранции за 33 милиона евро на… един клошар – Валери Милорадов Петров. Той самият твърди пред камерата на Биволъ, че е бил само подставено лице, а банката е държала печата на фирмата му, където той ходил да подписва документи. С каква цел банката държи неговия печат? Значи ли това, че документите за търга са изцяло под контрола на ПИБ?

 

Милорадов дори отиде с наш репортер да поиска достъп до сметките си, но такъв му беше отказан. Защо, след като той е законен собственик на фирмата по документи, ПИБ му отказва достъп дори след разпореждане на БНБ? Дали за да не се види пътя на парите от сметките на фирмата?

Второ: защо в продължение на месеци банката сама не е потърсила къде са отишли парите? Известно е, че парите са преведени в средата на октомври 2012 в Bank of Cyprus, а в края на годината доставки не е имало. Самата APIA е започнала настойчиво да търси или стоката, или гаранциите от банката, като е сезирала компетентните органи за измамата. ПИБ има клон в Кипър и най-нормалното нещо е да се поинтересува какво става с парите на нейния клиент. Въпросът е резонен и идва от Иван Танев, който е считан за едно от главните действащи лица в казуса APIA. Танев отрича съпричастност към кражбата на милионите и изложи своята гледна точка в обширно интервю за нашия сайт и Rise Romania.

 

 

Изглежда осветяването на подставените лица в аферата, която разследваме вече година и половина, силно е притеснило някого. Репортерът на Биволъ Димитър Стоянов, който засне изповедта на Валери Петров беше преследван и домът му беше посетен от неизвестни лица. След това наемници на Делян Пеевски от Канал 3 се вдигнаха чак до Париж, за да притесняват главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов. Забележително беше заявлението на директорка от Канал 3, която обясни в ефира на bTV, че те разследвали журналистите на Биволъ, защото журналистите на Биволъ разследвали някоя си Стефка Стоева.

Всъщност, Стефка Стоева е едно от подставените лица, цитирани в документите на румънската прокуратура. Твърди се, че именно тя е подменила сметката на Ви Ем Корпорейшън със сметка в Bank of Cyprus. Така на практика наемниците на Пеевски – основен кредитополучател в ПИБ и гарант за безнаказаност на собствениците Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, признаха, че са активирани именно заради това конкретно разследване.

Натискът и заплахите винаги са действали с обратен знак, като допълнителна мотивация за нашия екип. Продължихме работа по ключовата румънска афера и заедно с партньорите си от OCCRP стигнахме до данни, които доказват, че ПИБ има документирани контакти със субектите по пътя на откраднатите пари.

Кой е получил парите? Къде, колко и за какво е харчил ще прочетете в мащабно паралелно разследване на Биволъ и сайтовете Rise Romania и Atlastzo Hungary.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.