Home » Авторски страници, българи зад граница

Българите в Австрия за пръв път забелязани за австрийските президентски избори

2016.11.29 Няма коментари
Spread the love

Малката общност от 2000-3000 българи в Австрия за първи път беше забелязана като имаща своя роля в избора на новия австрийски президент

Александър фон и . Снимка: БГНЕС

Александър ван дер Белен и Норберт Хофер. Снимка: БГНЕС

На 4 декември Австрия гласува за избор на президент на републиката. Продължаващата вече 11 месеца предизборна борба е най-дългата в историята на страната. Двамата кандидати за президентския пост – Александър ван дер Белен, подкрепян от Партията на Зелените, и Норберт Хофер от Австрийската партия на свободата, са във финален стадий за мобилизиране на гласовете на избирателите. В предизборните кампании се зараждат ненаблюдавани досега инициативи, които засегнаха и българите с австрийско гражданство.

Необичайни развития в политическата сцена раждат необичайни стратегии. Разнородни инициативни комитети от граждански организации, индустриални магнати, интелектуалци и политици се надпреварват да изразяват мнения в подкрепа на един от двамата кандидати в последните дни преди балотажа. Изглежда разликата от около 30 000 гласа, която повлия на резултата и отменения вот, не само не се е увеличила през последната половин година, а даже намалява. Очаква се повторението на втория тур да бъде решено с минимална разлика в полза на единия от двамата кандидати.

Инициативата за обединение на професионални съюзи в подкрепа на ван дер Белен бе подета в началото на този месец от видния австрийски индустриалец Ханс Петер Хазелщайнер, чийто избор за кандидат президент е повлиян решително от усещаното негативно и критично отношение на кандидата на Партията на Свободата към Европейския съюз. В началото на годината лидерът на партията, Ханц Кристиан Щрахе, многократно направи публични изказвания за необходимостта от провеждане на референдум за излизане на Австрия от ЕС. Въпреки многократно изразеното в медийното пространство мнение на Норберт Хофер, че би подкрепил единствено две причини за напускането на Австрия на ЕС, а именно приемането на Турция за членка на Съюза и централизацията на управление на ЕС с отнемане на суверенитета на националните парламенти, аргументът за подложеното на критика членство на Австрия обедини индустриалците. Представители на австрийската култура и видни интелектуалци също застават на страната на кандидата, подкрепян от Партията на Зелените. Политическият елит, начело с канцлера на Австрия Кристиан Керн, изразяват публично подкрепата си за ван дер Белен.

В създалата се обстановка на разделение на мейнстрийм и естаблишмент, срещу губещата от процеса на глобализацията и смесването на културите и религиите част от обществото, не са учудващи инициативите, подети от Партията на Свободата в търсене на възможности за разширяване на мобилизиране на гласоподаватели от почти двата милиона австрийци, не отишли до изборните урни по време на предишните два тура.

Преди няколко седмици стартира инициативата “Християни за Норберт Хофер”, под агидата на председателя на Ордена “Св. Георги” – орден на Хабсбурзите, създаден още през 1308 г., в който членува и президентският кандидат Норберт Хофер. “Християни за Норберт Хофер” представят техния избраник като единствен защитник на християнските ценности в австрийската политика. В същото време на официалната Фейсбук страница на Хофер се появиха съвместни снимки с Митрополита на Австрия и Екзарх на Унгария и Централна Европа Арсениос Кардамакис, който е главен свещеник на гръцката православна църква във Виена. При това Хофер споменава в свои интервюта за посещението си в руското посолство, за покана от Путин за посещение в Русия, както и за визитата на директора на Банката на Китай миналата седмица. Интересно, е че в подкрепа Норберт Хофер застана и един инициативен граждански комитет на живеещи в Австрия роми.

В създалата се обстановка на разнородни инициативи, бе потърсена и подкрепата на българската общност в Австрия. Председателят на Ордена “Св. Георги” и инициатор на групата “Християни за Норберт Хофер”, Норберт ван Хaндел, се обърна към българите, притежаващи австрийско гражданство, с призив да подкрепят кандидата на Партията на Свободата. Досега вниманието на АПС бе насочвано предимно към избирателите в Австрия от сръбски произход, които са втората по големина чуждестранна етническа общност в страната. Малката общност от не повече 2000-3000 българи с австрийско гражданство за първи път беше забелязана като имаща своята роля в избора на новия австрийски президент.

За кого ще гласуват българите, избрали Австрия за своя втора родина, които са предимно професионалисти, дейци на културата, високо квалифицирани и образовани специалисти, както и второ поколение етнически българи от тези среди, е тема, предизвикваща интерес на тези избори. Спецификата им на принадлежност към по-високия слой на австрийското общество предполага предпочитаният от тях кандидат президент да е този на политическия елит, в лицето на Александър ван дер Белен. Доколко защитаваните от Норберт Хофер традиционализъм, християнство и национална идентичност ще повлияят на техния избор в тези избори, е въпрос, интересен за бъдещи социологически проучвания.

 

Мирослава Димитрова-Козлеков,

Австрия

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.