Home » Авторски страници, българи зад граница

Българските граждани зад граница не подлежат на санкции при негласуване

2016.11.05 Няма коментари
Spread the love

Във връзка със задължителното гласуване, което според Изборния кодекс важи за всички български граждани, и въпреки че е съвсем ясно, че дори да не бяха въведения ограничения за възможностите за гласуване на българите зад граница (които останаха за тези от тях, които живеят в страни извън Европейския съюз), не е възможно на всички български граждани в чужбина да стигнат до избирателни урни и да гласуват, публикуваме тук информация, отнасяща се за санкциите при негласуване. Българските граждани зад граница, които не успеят да стигнат утре, 6 ноември 2016 г., до избирателни урни в страните, в които живеят, не подлежат на санкции за това, че не са гласували.

12

В отговор на запитване на нашето издание до Централната избирателна комисия, във връзка със задължителността на гласуването и санкциите при негласуване, се казва следното:

„Съгласно чл. 242а, ал. 1 от Изборния кодекс (изм., ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) лицата, които не са упражнили избирателното си право без уважителни причини в два поредни избора от един и същи вид, се заличават от избирателния списък за следващите избори и се вписват в списъка на заличените лица при условия и по ред, определени от ЦИК. Алинея 6 на същия член предвижда, че ал. 1 не се прилага за българските граждани, пребиваващи извън страната, лицата с трайни увреждания, увредено зрение или затруднения в придвижването, както и лицата над 70-годишна възраст, които не са упражнили избирателното си право.“

В цитираната ал. 6 от чл.242а от Изборния кодекс се съдържа изразът „пребиваващи извън страната“. И макар че не може да се каже, че този израз е особено точен, що се отнася до българските граждани, които не пребивават, а живеят в най-различни други страни по света, тази алинея означава, че българските граждани зад граница, които не гласуват на изборите утре за президент и вицепрезидент на Р. България, не могат да бъдат санкционирани за това, че не са гласували. Що се отнася до националния референдум, който ще проведе утре заедно с президентските избори, гласуването в него не е предвидено като задължително от законодателя. 

 

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.