Home » Авторски страници, българи зад граница

С ансамбъл „Загорче“ на брега на р. Рейн в Германия

2016.11.05 Няма коментари
Spread the love

unnamed

На 1 ноември 2016 г., Денят на народните будители, в 17:45 часа Аула 2 в централната сграда на Университета в гр. Кьолн, Германия, отвори врати и в нея започнаха да прииждат групички от развълнувани мъже, жени и деца – всички те оглеждайки се любопитно с надежда да зърнат главните актьори на вечерта – Загорчетата, или поне един пояс, а може би и гайда! Всички знаеха, че са пристигнали предната вечер и са били посрещнати от родители на ученици от БНУ „Аз Буки Веди“ – гр. Кьолн с питка и сол.

Сцената бе голяма, но още празна, светлините изгаснаха и зазвуча химнът на народните будители по текст и музика на Добри Христов. Публиката се изправи на крака и запя – 300 гласа, 300 биещи за България и нейните будители сърца! Още 300 неканонизирани будители, които в своето ежедневие се грижат за запазването на българския дух и култура в чужбина! Българи и приятели на българската култура от рейнския метропол, както и от гр. Ахен, гр. Мюнстер и много други селища в провинцията Северен-Рейн и Вестфалия!

Три деца в народни носии – Велизара Начева (3-ти клас), Михаил Стойчев (2-ри клас) и Петра Александрова (5-ти клас) от Българско неделно училище „Аз Буки Веди“ в гр. Кьолн – излязоха на сцената и изрецитираха „Родино мила“ на Георги Веселинов и стихове за народните будители на Ангелина Жекова, като се преклониха пред многобройните светли имена на народните ни будители от миналото.

След кратките приветствия към публиката на г-жа Росица Байрактарски, училищен ръководител на БНУ „Аз Буки Веди“ – гр. Кьолн, и г-ца Симона Трифонова от Клуб „Будители“ в същия град сцената се напълни с танцуващи деца от група „Веселяци“ към читалището в кв. „Фингст“, гр. Кьолн, с главен ръководител г-жа Валерия Маринова. „Варненски танц“ от Кьолн! Благодарим ви!

zagorche_04

Тупна тъпан, писна гайда, изви се кавал, гъдулките заситниха, сцената се напълни с пъстри тракиийски багри и Загорчета, извиха се момински гласове – публиката не смееше да помръдне и следеше в благоговейна тишина разгръщащия се фолкорен сюжет на сцената. А тя се превръщаше в мегдан, седянка, на чешмата, до лозата, на нивата, където малките артисти пееха, играеха и свиреха. Потопиха се в спектакъла и той като вихър отнесе всички чак до Тракия – там, където слънцето грее най-топло, гроздето е най-сладко и момите и момците – златни! Децата сред публиката отмерваха ритми с ръчички и потропваха игриво, бащите подсвиркваха въодушевено, майките попяваха и отронваха по една сълза, публиката бе влязла в артистичното пространство и сцената бе навсякъде и за всеки – събуждане за усещането за какво е „българско“!

Бурно ръкопляскане и двойно връщане на ансамбъл „Загорче“ на сцената. Да ги пуснем ли да си вървят изобщо? Да, за да могат да продължат своя „будителски“ път из Европа, за да стоплят и други сърца! Благодарим ви, Загорчета, че спряхте и при нас! На добра слука!

Ансамбълът отпътува на 2 ноември в 9 часа от Кьолн на път за Брюксел. Неговият престой в гр. Кьолн бе кратък, но запомнящ се за нас! Заповядайте пак, и пак, и пак, и пак!

Концертът в гр. Кьолн се осъществи със съдействието на родителите и ръководството на БНУ „Аз Буки Веди“ и Клуб „Будители“ в гр. Кьолн. Благодарим на публиката за щедрите дарения за ансамбъла, както и за трапезата, която бяха подготвили за след концерта! Надяваме се, че концертите по случай Деня на народните будители в гр. Кьолн ще се превърнат в традиция!

 

Росица Байрактарски,

БНУ „Аз Буки Веди“ – гр. Кьолн

Снимки: сем. Петерхоф, домакини от “Аз Буки Веди”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.