Home » Избрано, политика

The Guardian: Бързото решение за ООН бе особен удар за Кристалина Георгиева

2016.10.06 Няма коментари
Spread the love

Съветът за сигурност на Европа взе неочаквано бързо решение и избра португалския министър-председател Антониу Гутериш да наследи поста на Бан Ки Мун от началото на следващата година, пише „Гардиън”.

Антониу Гутериш

Антониу Гутериш

В рядка проява на единство, всички 15 посланици на Съвета се спряха върху кандидатурата на Гутериш, който ръководи Върховния комисариат на ООН за бежанците от десетилетие, и обявиха, че ще потвърдят избора си по време на официалното гласуване в четвъртък. Светкавичният край на борбата за главния пост в ООН беше изненада за всички. Много от анализаторите очакваха избирателния процес да се проточи чак до края на октомври, тъй като всяка една от големите сили се бореше да промотира собствените си фаворити. Някои дори смятаха, че Русия, която в момента е начело на Съвета за сигурност, ще блокира Гутериш заради желанието си постът да бъде зает от представител на Източна Европа.

„Смятам, че в края на краищата Русия искаше решението да бъде взето по време на тяхното председателство и да обедини всички членове на Съвета във време, когато цари разделение по всички останали въпроси”, изрази мнението си дипломат на Съвета.

Победата на Гутериш беше безапелационна. Той спечели 13 гласа в своя подкрепа и 2 „въздържали се”, без никой да гласува против него. Кандидатът на второ място – словакът Мирослав Лайчак имаше 7 гласа в своя полза и 6 против, от които два от имащите право на вето страни.

Като ръководител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, Гутериш постоянно апелираше за действия от страна на международното общество за справяне с най-голямата мигрантска криза от Втората световна война досега и обеща да продължи да бъди говорител на онеправданите дори след като заеме поста на генерален секретар.

„Аз съм изцяло отдаден на мисията заради нещата, които почувствах за 10 години като глава на ВКООНБ”, каза той по време на дебат между кандидатите, организиран от в. „Гардиан” това лято. „Дори не можете да си представите какво е да наблюдаваш подобни невъобразими нива на страдание.”

Обещанието му да продължи да бъде активист в хуманитарни каузи също прави победата на Гутериш изненадваща, особено след като Китай и Русия бяха крайно резервирани към отявлените активисти, заемащи високи постове в ООН. Също така през тази година имаше всеобщо намерение за генерален секретар да бъде избрана жена за първи път в 71-годишната история на организацията.

„Мисля, че е отличен избор”, каза Майкъл Дойл, бивш помощник-генерален секретар на ООН и настоящ професор в Колумбийския университет. “В момента имаме човек с огромен талант и опит в политиката, като министър-председател на държавата си; той е силен във воденето на многостранен диалог, като ръководител на ВКБООН във време на множество предизвикателства, а умението му да комуникира с хората е вдъхновяващо”.

Ричард Гоуан, експерт по въпросите на ООН към Европейския съвет по външна политика, споделя обаче и опасенията си: “Големият въпрос е дали Гутериш е трябвало да предложи на Русия и Китай големи отстъпки, като високи политически или мироопазващи постове в централата на ООН, за да му позволят да спечели. Това може да не стане ясно за няколко седмици или месеци”.

В крайното гласуване, най-високо класираната жена кандидат, генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова, завърши четвърта.

Бързият край на надпреварата беше особен удар за вицепрезидента на ЕК Кристалина Георгиева, която направи късно влизане в борбата за поста. Нейната кандидатура продължи само няколко дни и осем от членовете на Съвета гласуваха против нея, включително две от страните, притежаващи право на вето, отбелязва „Гардиан”. “Сега” /

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.