Home » Избрано

Янева: “Службите не са на Бойко. На Делян са.”

2016.10.19 Няма коментари

Материал на Биволъ

11

Година и половина след протестите срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и три месеца след сформирането на „реформаторско“ правителство с премиер Бойко Борисов, службите са на някой си „Делян“. Не само на ДПС, както беше известно от предишен запис, а на самия „Делян“.

Това казва Янева на въпроса на Ченалова чии хора са шефовете на службите. Също така се разбира, че Янева е разговаряла с „Делян“ преди да бъде „опраскана“. „Делян“ пък говорил с „Бойко“ и със „Сотир“. Той обаче не съветвал Янева да ходи да говори с „Бойко“, защото срещата можела само да донесе някакъв проблем.

В разговора участва и адвокат Мондешки, който заявява, че „Бойко“ никога не казва истината – „днеска ти казва тва и след малко ти казва обратното“. „Така е“ – съгласява се Янева, която много добре познава „Бойко“, при това лично, играла е при него карти и той й е дишал във врата.

„Яневагейт“ проби и в предизборната кампания

След първоначалното стъписване, от вчера „Яневагейт“ навлезе и в публичното говорене на кандидат-президентите. Първият, който подкани главният прокурор да се заеме с разследване на изнесените факти, беше Трайчо Трайков. Той акцентира на записа, от който се разбира, че информация от ДАНС тече към адв. Мондешки, и определи ситуацията като заплаха за националната сигурност. Днес по време на телевизионен дебат между Трайков и Ивайло Калфин по Нова Телевизия и двамата се обявиха за разследване на „Яневагейт“.

„Няма как като член на ВСС да не попитам защо няма проверки по „Яневагейт”. – заяви в интервю по бТВ председателят на ВКС Лозан Панов. „Има нови записи, в които излизат още нови имена. Експертизата казва, че това са гласовете на Янева и Ченалова.“ – обяви той.

Вероятно става дума за експертизата, която беше изготвена от прокуратурата, но нейното съдържание остана тайно, както и името на експерта. Единствената информация, която излезе в публичното пространство, беше, че записите били „манипулирани“. Независима експертиза на един от записите, поръчана от Биволъ на авторитетната лаборатория „Акустек“, доказа, че в него няма монтажи, добавяно или отнето съдържание.

Чуйте звуковия файл в сайта на Биволъ.

Транскрипция:

Ченалова: Е, той не може да ти каже – Недей да ходиш.

Янева: Е да де, ама той много добре знае, че ние се познаваме лично и то много добре. И ако отида да го попитам кво става? И той каже: Аз нямам пръст, тва е само главният прокурор.

(казаното дотук е известно от по-рано публикуван запис – б.ред)

Мондешки: Да, ама той всеки знае, че Бойко никога не казва истината. Той днеска ти казва тва и след малко ти казва обратното.

Янева: Да, тва е така. Тва е така… Тва е така.

Ченалова: Ми ти ще отидеш, той ще ти каже: Няма нищо такова. И кво, ти ще му повярваш? Главният ще каже: Той те е излъгал. Никога няма да си признае. Не знам, тва мен ме смущава. Трябваше… Разбираш ли, неестествено.

Янева: Не, той Делян не ме съветва да правя среща с Бойко. Аз говорих с него.

Мондешки: Тогава направи.

Ченалова: А той говорил ли е с него?

Мондешки: Тогава направи.

Янева: Не ме съветва, каза ми недей да ходиш.

Ченалова: Защо?

Мондешки: Направи обратното.

Янева: Еми по много причини, но в общи линии ми каза: Ти много добре си го познаваш какъв е и за какво става дума, тая среща ще ти донесе само някакъв проблем и така нататъка, няма смисъл.

Ченалова: А той говорил ли е с него?

Янева: Каза, че е говорил с Бойко и със Сотир. Каза: „Аз направих всичко възможно, което можах да направя“. Само че нали се сещаш, те шефовете на службите са негови хора. Аз съм сигурна, че Бойко, те са му скочили…

Ченалова: На кого са, на Бойко?

Янева: Не, на Делян. Аз съм сигурна, че ДПС са поставили условие на Бойко, че ако пипне шефовете на службите – ще му скочат.

Ченалова: Е да, той за тва…

(казаното оттук нататък е известно от предишен запис – б.ред.)

Янева: Службите са си на ДПС. И тва им е последнатааа…

Ченалова: Последния бастион, да.

Янева: Да. И ако ги пипнат, реално, скачат на ДПС.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.