Home » Авторски страници

Накратко 3

2016.10.03 Няма коментари
Spread the love

Пиши кратко, много кратко.
Може още по-кратко!

Янаки Петров, „Кредо“ от книгата „Урокът на цветята“

Цецка Цачева. Снимка: Sofianews.info

Цецка Цачева. Снимка: Sofianews.info

Следвам примера на големия Поет и Приятел и пиша Накратко-3.

• Жени и вино, вино и жени (на Кирил Христов) е чудесно. Но толкова много Жени и политика, политика и жени (на Бойко Борисов) не е хубаво.

• Правилото на трите „В“ – вербално (думи), вокално (глас) и визуално (жестове, език на тялото) – се отнася за всички, особено за премиери и президенти.

• За изразяване на задоволство и радост човек разполага със 17, докато за недоволство и гняв – с 43 лицеви мускули. 17 към 43 мускули на лицето, затова ли по-лесно се гневим, отколкото усмихваме?

• Британски учени установиха, че с ръкуването се пренасят много бактерии, вредни за здравето. Аз вярвам повече на „Великото значение на простото ръкуване/ Защото ний изстрадахме магията на поздрава“ – написано от Христо Фотев в „Литургия за делфините“.

• Най-хигиенично е “здрависването” с пълни чаши червено вино. Може и бяло, но в него има по-малко резвератрол, полезен за здравето на мозъка и сърцето.

• Има ли въпрос, на който нямате отговор? – ме запита една журналистка.

– На много въпроси нямам отговори – това е сериозният ми отговор. Сега и един шеговит, но важен въпрос, на който нямам отговор: „Човек, като се научи да кара колело, може да прави това завинаги. Тогава защо като се научи да познава жените, не може да ги познава завинаги?“

• За съжаление на колониите, времето на империите не е отминало.

• Италианският професор Санте Грачоти казва: „Една от основните заслуги на българите е, че задържаха няколко века турците далеч от сърцето на Европа. Те платиха прескъпо с кръвта си, с вярата си, свободата си и упадъка на брилянтната им култура от онова време“.

Сега пак ли прескъпо ще плащаме?!

bulgaria

• На българските политици:

Бъдете демофили – приятели на народа! Другите -фили и -фоби са геополитическа рулетка, в която България често е участвала и губила.

• Ние сме в ледников период на човешката етика. И не знаем кога ще настъпи моралното затопляне на Земята.

• Скоростта на технологичните иновации е много по-голяма от скоростта на морала. Това е най-опасното разминаване.

• Някои български университети са повече финансови, отколкото академични проекти.

• На Ваньо Митев – бивш ректор, сега заместник ректор на Медицински университет, София: from bench-to-prosecutor

Проф. Ваньо Митев. Снимка: БГНЕС

Проф. Ваньо Митев. Снимка: БГНЕС

В мои статии в медиите му пишех успокой се, calm down, но той осем години се надпреварваше да бъде първи сред медицинските и други университети, незнаейки,че първият е изложен на (само)разрушителните сили: as above, so below, my unfriend!

Проф. Вихра Миланова. Снимка: Iconomist.bg

Проф. Вихра Миланова. Снимка: Iconomist.bg

По това време Владо Овчаров – почетният ректор – иезуитски си мълчеше. Сега Ваньо Митев и компания организират свикване на Общо събрание на Медицинския университет с цел отстраняването на новия ректор проф. Вихра Миланова – защото тя не мълчи.

.

Д-р Георги Чалдъков

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.