Home » българи зад граница, Избрано

Мая Манолова ще сезира КС за избирателните секции в чужбина

2016.10.16 Един коментар
Spread the love

Тя ще настоява за произнасяне в “спешен порядък”

index

“Утре ще сезирам Конституционния съд за избирателните секции в чужбина”. Това каза омбудсманът Мая Манолова във връзка с ограничаването на изборните права на българи в чужбина в предаването „Неделя 150” по БНР. „Направих всичко възможно, още докато въпросът за гласуването на българите в чужбина беше в законодателната си фаза, да настоявам парламента да вземе решения, с които да ги улесни да гласуват, а не да ги възпрепятства. Включително отправих конкретен законопроект, който бе внесен от депутати в пленарна зала, но не беше приет. Според този законопроект трябваше да отпадне таванът от 35 секции и да се върне старият режим, който допускаше автоматично откриване на секции там, където вече са гласували българи на предни избори – над 100 души.”

Във връзка с това, че предишният изборен кодекс е бил неин, Манолова заяви: „Той имаше своите несъвършенства, даде своите проблеми на избори. Нормално е, когато се променят правилата, да се решат съществуващите проблеми. За съжаление последните поправки не решиха вече съществуващите, а създадоха нови проблеми”. „Един от тях е свързан с гласуването на сънародниците ни в чужбина. Създаде се един режим, в който различните алинеи, текстове взаимно си противоречат. Например ал. 2, че ЦИК е длъжна да образува секция, след като са подадени повече от 60 заявления за конкретно място и ал. 5, която слага таван на секциите в определена държава”, допълни тя.

„ЦИК беше в трудна ситуация, но сега бе моментът да покаже, че е готов да изпълни функцията си като централна изборна администрация, а именно да улеснява гражданите да гласуват, а не допълнително да ги препятства”, поясни Манолова

Във връзка със снощното решение на ЦИК за това, че ще бъдат открити 301 секции в 72 държави за президентските избори и референдума, омбудсманът коментира: „Решението е факт. ЦИК продължава като чели да се опитва да пречи, вместо да помага за лесното и честно участие на изборите в предстоящия вот. Това не е изолирано решение”. Този скандален текст следва да бъде преодолян дали чрез едно смело решение на ЦИК, което не се състоя, дали чрез законодателни промени, или конституционна жалба. Готова съм с текста на конституционната жалба още в началото на август. Ситуацията е взривоопасна. Има осезателен проблем с упражняването на избирателните права на сънародниците ни в чужбина.”, обясни тя.

По думите й утре ще сезира Конституционния съд относно спорния текст от Изборния кодекс, който слага таван за разкриването на избирателни секции в чужбина.

„Ще настоявам КС да се произнесе в спешен порядък по ал. 5, текста, който ограничава възможността за гласуване на българите зад граница” – уточни Манолова.

Източник: в. “Сега”

.

One Comment »

 • Mariana (author) said:

  Плевнелиев: Готов съм да сезирам КС, ако депутатите не вземат отговорно решение за Изборния кодекс

  “Готов съм да сезирам КС, ако депутатите не вземат отговорно решение за Изборния кодекс. Това каза президентът Росен Плевнелиев в предаването „Тази неделя” по БТВ. Във връзка с квадратчето „Не подкрепям никого” в бюлетината за президентските избори и това дали ще призове депутатите да променят методиката, по която ще се изчисляват резултатите държавният глава заяви: „Категорично да. Проблем има и той е очевиден. От една страна един и същи глас на един гласоподавател е легитимен и валиден, когато зачеркне „Не подкрепям никого”, същевременно този глас става нелегитимен, когато се брои подкрепата за отделните кандидати”. „Този проблем трябва да бъде решен в НС възможно най-скоро. Ако народните представители не вземат своето отговорно решение, за да се реши проблемът, като държавен гласа съм готов да действам в рамките на своите правомощия – да сезирам КС”, каза Плевнелиев.”

  http://www.segabg.com/article.php?id=826885

  Борисов раздруса коалицията и заповяда парламентът да работи

  “…Реформаторите контрираха, че именно ръководената от Кирилов комисия с нейните среднощни заседания и създадените неразбории около законодателството са източникът на проблемите с кодекса. “Не приемам по принципа на старата поговорка – крадецът вика “дръжте крадеца”, друг да е виновен за това, че в момента има съмнения за противоречия между един законов текст и една конституционна норма. Всички ние добре помним фактите и аз искам да ги припомня добре. Квадратчето “Не подкрепям никого” беше по настояване и на председателя на правната комисия Данаил Кирилов, и на ПФ. То така влезе в Изборния кодекс”, посочи Димитър Делчев от РБ. “На заседание на правната комисия, което предхождаше второ четене в парламента, станаха едни други неразбории, защото единственото предложение на РБ, а именно към 4-процентната бариера да не се добавят гласовете на тези, които не са гласували за никого, за да не се вдигне тя на 7, 8 или 10%, така че малки политически субекти да бъдат лишени да имат представителство в Народното събрание и в крайна сметка големите партии да спечелят от това, беше оспорено. То беше прегласувано няколко пъти и само след преговори успя да влезе в Изборния кодекс. Всичко останало, което в момента е като неразбория, свързано с президентските избори, е резултат от едни заседания на правната комисия, които не се бяха случили”, допълни той.”

  http://www.segabg.com/article.php?id=826848

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.