Home » Авторски страници, българи зад граница

Иван Николов получи наградата си в Брюксел

2016.10.17 Няма коментари
Spread the love

shults

На 12 октомври в Европейския парламент в Брюксел на тържествена церемония бяха връчени наградите „Европейски граждани ‘2016“. Сред 50-те лауреати от целия Европейски съюз е и Иван Николов, председател на КИЦ „Босилеград“, поет, писател, журналист и публицист. Той беше номиниран от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев, заради безкомпромисната му борба за мир, свобода, демокрация и опазване на културата на българите в Сърбия.

Иван Николов участва в създаването и ръководството на двете най-активни организации на българите в Сърбия – Демократичен съюз на българите и Културно-информационен център „Босилеград“. Редактор е и на списанието „Бюлетин“. Настоява чрез диалог и сътрудничество между двете държави и членството на Сърбия в ЕС да се подобрят условията за живот на българското население край границата. Наградата е под форма на почетен медал и има символично значение. Селекцията на 50 лауреати от целия Европейски съюз се извършва от национални журита и от жури на Европейския парламент.

prizovi

Приемайки наградата, Иван Николов изрази благодарност и каза, че тя дава европейска легитимация на всичко, което е говорил, писал и правил през годините в интерес на българите в Сърбия, и че именно европейските принципи и ценности, и особено европейското законодателство, са пътят за преодоляване на тежкото историческо наследство, национално помирение между българи и сърби, и създаване на по-нормални условия за живот на това изстрадало население. След церемонията се проведе среща в офиса на Андрей Ковачев, на която бяха обсъдени тревожните процеси на демографско стопяване и начините проблемите на българското малцинство отново да се актуализират пред европейските институции, и да се потърсят трайни и ефикасни решения в рамките на преговорния процес за членството на Сърбия в ЕС.

Другият носител на наградата „Европейски гражданин ‘2016“ от България е Мариана Пенчева от Велико Търново, за работа с деца с нисък социален статус.

По време на пътуването си в Брюксел Иван Николов бе придружен от председателя на сдружение „ГЛАС“ – Босилеград Александър Димитров.

 

КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.