Home » Авторски страници, българи зад граница

Ивица Дачич предаде на Радко Влайков учебници на български за сънародниците ни в Сърбия

2016.10.02 Няма коментари
Spread the love

440-678x381

На церемония в Министерството на външните работи на Р. Сърбия, състояла се на 30 септември т.г., вицепремиерът и министър на външните работи Ивица Дачич предаде на извънредния и пълномощен посланик на Р. България Радко Влайков по един екземпляр от първите 12 учебника, преведени и отпечатани за нуждите на Българското национално малцинство (БНМ) в Сърбия – съобщи пресцентърът на МВнР. Това са първите от 30 години насам учебници на български език, които сръбското правителство издава за нуждите на БНМ.

Министър Дачич охарактеризира този акт като доказателство за стремежа на своето правителство да подобри положението и правата на националните малцинства в Р. Сърбия. Сръбският външен министър се ангажира, че през настоящата учебна година ще бъдат осигурени и останалите учебници за основното и средното образование на нашите сънародници в Р. Сърбия.

Посланик Радко Влайков отбеляза, че от учебната 1984-1985 г. насам това са първите издадени учебници за Българското национално малцинство. Това е важна първа стъпка към решаване на целия комплекс от въпроси, свързани с реализирането на правата на българското национално малцинство в Сърбия. В тази връзка посланик Влайков напомни за българската подкрепа за отварянето на глави 23 и 24 в преговорния процес за присъединяване на Р. Сърбия към ЕС.

В хода на разговора двамата събеседници обсъдиха актуалното състояние на двустранните отношения и възможностите за неговото интензифициране в различни области от взаимен интерес като енергетика, външноикономически връзки, миграция, сигурност. Министър Ивица Дачич благодари за подкрепата, която България оказва на Сърбия в хода на нейната европейска интеграция. Посланик Радко Влайков подчерта готовността на България да споделя своя опит за преговорния процес на Р. Сърбия.

Българският посланик предаде на сръбския външен министър Дачич покана от българския му колега Митов да направи официално посещение в България преди края на настоящата година – се казва още в прессъобщението на МВнР.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.