Home » Авторски страници, българи зад граница

Подаване на заявления за гласуване зад граница

2016.09.15 Няма коментари
Spread the love

На сайта на Централната избирателна комисия започна приемането на заявления за разкриване на избирателни секции зад граница, за българските президентски избори и за референдума, които ще се проведат на 6-ти ноември 2016 г.

0,,19333084_304,00

Поради промените в Изборния кодекс, които орязаха правата за гласуване в чужбина, тази година автоматични секции няма да има, а за тези градове, в които ще има възможност за разкриване на секции, са необходими минимум 60 подадени заявления за гласуване.

Заявления могат да се подават по два начина:

Единият е да се разпечата и попълни бланка на заявлението, след което да се изпрати до съответната българска дипломатическа служба в съответната страна. Тази бланка може да се свали оттук – Zayavlenie-deklaraciya za glasuvane izvan stranata.

Untitled11

.

Вторият начин е заявлението да се попълни директно онлайн на сайта на Централната избирателна комисия ТУК.

Untitled23

Списък с вече приетите и потвърдени заявления за гласуване в секции извън страната може да се види ТУК.

Към момента на пускане на тази публикация, за Великобритания има подадени 84 заявления, за Германия – 47, за САЩ – 26, за Гърция – 21, за Франция – 15, за Швейцария – 10, за Италия – 8 и по-малко за няколко други страни.

Подаването на заявление не обвърза подателя с това задължително да отиде да гласува. Задължителното гласуване, което бе въведено също с последните промени в Изборния кодекс, е валидно само за българските граждани в страната. Но от подадените заявления за гласуване зад граница зависи пряко разкриването на избирателни секции в различни градове и страни по света, където живеят български граждани.

Заявления се подават до 11 октомври 2016 г., 24.00 часа българско време.

При подаването на заявления за гласуване в мегаполиси като Чикаго, Лондон и др. е важно да се отбележи не самото име на града, а името на предградието или квартала, за който се иска откриването на избирателна секция. При подаването на заявления онлайн на сайта на ЦИК за препоръчване е да се използват браузърите Гъгул Хром и Сафари. Заявления за гласуване в референдума се подават отделно.

Данните в електронния формуляр се попълват данните така, както са по лична карта, включително адресът и името. Точният адрес е чужбина не е задължителен. От списъка с местата може да изберете близко до Вас място или да добавите ново. Препоръчително е да подкрепите откриването на вече добавено място, за да няма множество близки места с по няколко заявления и на никое от тях да не бъде открита нова секция.

Ако добавяте ново място, напишете името на града/предградието на кирилица. Задължително е да въведете пощенски код при добавянето на ново място. Пишете някакъв пощенски код, който е близо до желаното от Вас място за гласуване. Абсолютната точност не е необходима.

Заявлението за гласуване зад граница Ви изключва от списъка по постоянен адрес в България за предстоящите избори. Ако да сте подали заявление за гласуване на едно място зад граница, това не отнема възможността да гласувате на друго място, но не и в България.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.