Home » Авторски страници, политика

Ще приложи ли България европейски регламент за защита на потребителите?

2016.09.24 Един коментар
Spread the love

Върховният касационен съд на Р. България ще решава след няколко дни един от правна гледна точка съвсем ясен казус – а именно прилагане в Р. България на Европейски регламент 2006/2004 за защита на потребителите, и по-специално разпоредбата за непоръчани стоки, която е заложена в Директива 2011/83 ЕС. Този казус е свързан със стотици дела срещу “Топлофикация София” ЕАД, защото текстът за непоръчани стоки в европейската директива указва, че физическо лице няма право да плати за непоръчана услуга, което означава сключен договор за продажба на топлинна енергия, с всичките задължителни за такъв договор клаузи. ВКС едва ли е компетентен да постанови, че Р. България няма да изпълнява Договора за функциониране на Европейския съюз – респективно, че за европейските граждани на територията на страната няма да важи Европейския регламент за защита на потребителите. От друга страна, определени групи хора в България със силни позиции във властта вероятно ще окажат сериозна съпротива.

Съдебна палата. Снимка: Уикипедия

Съдебната палата. Снимка: Уикипедия

На 29.09.2016 г. от 14.00 часа местно време в сградата на Съдебната палата в София ще се проведе може би най-важното заседание на Върховния касационен съд (ВКС). Ще се решава дали в България ще се прилага Регламентът за защита на потребителя, и по-специално разпоредбата за непоръчани стоки. Европейските регламенти са задължителни за изпълнение във всички страни членки на Европейския съюз, така че очакванията са за положително решение. В подкрепа и вдъхване на кураж на съдиите от ВКС, недоволни от съдебната система граждани ще присъстват от 13.00 часа на 29.09.2016 г. пред, а може би и в Съдебната палата. Подкрепа ще окаже и Федерацията на потребителите в България, както и много групи и организации.

 

untitled3

От правна гледна точка казусът е елементарен. ВКС едва ли е компетентен да постанови, че Р. България няма да изпълнява Договора за функциониране на Европейския съюз – респективно, че за европейските граждани на територията на страната ни няма да важи Европейския регламент за защита на потребителя. Текстът от неговата Директива 2011/83 ЕС за непоръчаните стоки и услуги е кристално ясен, още повече, че изрично са споменати ток, вода, газ и централно отопление. Същият текст е пренесен в Закона за защита на потребителите (ЗЗП), който е специален по отношение на потребителите и има предимство пред всички останали закони. Императивно е разпоредено, че с друг нормативен акт не могат да се отнемат права на потребителите, постановени в ЗЗП.

untitled4

От друга страна, определени групи хора със силни позиции във властта имат интереси в съда да не се прилага материалният и процесуалният закон. Има информация, че на софийските и други съдилищата са били спуснати опорни точки, принуждаващи съдиите да се излагат ежедневно в решенията си, най-вече по стотиците хиляди дела на “Топлофикация София” ЕАД срещу набедени за длъжници граждани. А именно текстът за непоръчани стоки указва, че физическо лице няма право да плати за непоръчана услуга, което означава сключен договор за продажба на топлинна енергия с всичките задължителни за такъв договор клаузи. Включително клауза за прекратяване на договора.

toplofikaciq_sf

В случай, че “Топлофикация София” ЕАД продава стоката си на Етажната собственост в Абонатната станция в многофамилна сграда, то естествено договорът за продажба трябва да е с нея и разплащанията трябва да стават от касата на Етажната собственост.

Съпротивата ще е сериозна, тъй като освен, че рухват всички дела на “Топлофикация София” ЕАД, решително ще намалеят приходите на незаконните Частни съдебни изпълнители. Така че съдиите от ВКС са в изключително деликатна ситуация. Решението на ВКС засяга на практика всички граждани на страната, така че с надежда и огромен интерес очакваме тълкуването на Върховния съд.

 

Георги Найденов

One Comment »

 • Mariana said:

  Из българския ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

  Глава четвърта.
  ТЪРГОВСКИ ПРАКТИКИ И СПОСОБИ ЗА ПРОДАЖБА

  Раздел II.
  Способи за продажба (Предишен Раздел III – ДВ, бр. 61 от 2014 г., в сила от 25.07.2014 г.)

  Чл. 62. (Изм. – ДВ, бр. 61 от 2014 г., в сила от 25.07.2014 г.)
  (1) Забранява се доставката на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна.

  (2) При доставка на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставяне на услуги, които не са поръчани от потребителя, той не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащане на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил.

  (3) Липсата на отговор от страна на потребителя относно доставката на стоки и услуги по ал. 1 не се смята за съгласие.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.