Home » Авторски страници, политика

Отзиви след първия пряк дебат между Хилъри и Тръмп

2016.09.27 Няма коментари
Spread the love

Режисьорите на предаването на първия пряк дебат между кандидатът на демократите Хилъри Клинтън и кандидатът на републиканците Доналд Тръмп, който се проведе снощи, разделиха екрана на две, за да се виждат едновременно и двамата участници. Така през цялото време зрителите можеха да видят как реагира единият, докато говори другият, и обратно. Двамата претенденти се ръкуваха сърдечно преди началото на 90-минутния дебат, което не попречи на ожесточените спорове и взаимни обвинения между тях, които последваха по време на дебата. Кандидатите за президент на САЩ от Либертарианската партия Гари Джонсън и на Зелената партия Джил Стайн, за които и без това се говори много по-малко, не бяха поканени да участват, защото не са получили достатъчно добри показатели по време на социологическите проучвания. 

 © Gettyimages

© Gettyimages

Първият телевизионен дебат между Клинтън и Тръмп започна с висок тон и прекъсване от страна на Тръмп. Кандидатът на републиканците се ядоса, когато стана дума за Транстихоокенаското споразумение (ТТП). Той обърна внимание на непоследователната позиция на Клинтън по отношение на това споразумение. „Е, Доналд, знам, че живееш в своя собствена реалност“ – отговори кандидатката на демократите, докато се опитваше да обоснове мнението си за ТТП.

Клинтъм критикува Тръмп за това, че говори в единствено число, напомняйки му, че изборите са за хората. Тя дори се обърна към зрителите с думите: “Не става дума за нас, а за вас.” От своя страна Тръмп заяви, че той може да се справи с проблемите на Америка и да направи страната отново велика.

Клинтън и Тръмп спориха и за работните места, данъците и расизма. Те се репликираха с войнствен тон по отношение на плановете за американската икономика и създаването на нови работни места. „Аз ще върна работни места. Вие не можете” – заяви Тръмп.

Хилъри обвини Тръмп в расизсъм и, че се е възползвал в кампанията си от твърдението, че президентът Обама вероятно не е американски гражданин. Тя обвини съперника си също, че не плащал федерални данъци и че не е дал и цент за образование и здравеопазване. Тръмп от своя страна обвини Хилъри, че въпреки дългогодишното й присъствие в американската администрация и на високи изборни постове, тя няма с какво особено да се похвали, както и, че е лицемерна в някои от тезите си.  “Характерът ми на победител”  – каза Тръмп, а за съперничката си заяви, че тя няма издържливост да е президент.

Повечето анализатори на начина, по който са изглеждали Клинтън и Тръмп в този първи телевизионен дебат между тях, смятат, че републиканецът е бил принуден да се защитава и оплаква от негативна кампания срещу него, което му е попречило да изпрати своите послания към аудиторията. Според водещият дебата, Лестър Холт от NBC News, Тръмп е бил пасивен и не е реагирал достатъчно, когато са отправяни неверни твърдения. Тръмп не се възползвал от възможността още в първия дебат да критикува Хилъри за спорни действия на семейната фондация на Клинтън, които повдигат въпроси за потенциален конфликт на интереси. Хилъри Клинтън, от друга страна, е отделила повече време да описва опонента си като негоден за президент и главнокомандващ, вместо да представи по-добре своите планове как тя би управлявала страната.

Първите проверки на обвиненията на двамата претенденти по време на дебата показват, че и Клинтън, и Тръмп са допуснали грешки в своите твърдения. Предстоят още две срещи на телевизионния екран между кандидатите на двете основни партии за президент на страната. Дали тези дебати ще имат реално отражение върху предпочитанията на избирателите, тепърва ще се разбере.

За мнозина обаче първият пряк дебат между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп е бил просто един политически цирк, както и се очакваше, създаден от двама недостатъчно популярни кандидати. Според проучване на “Уолстритй джърнъл” и NBC, 61% от анкетираните американски избиратели не одобряват Тръмп, а 52% не одобряват Клинтън.

Що се отнася до кандидатката на Зелената партия Джил Стайн, подкрепата за нея в национален мащаб е едноцифрена. В началото на този месец властите в щата Северна Дакота повдигнаха обвинения срещу нея, за това, че е писала със спрей върху булдозер по време на протестна акция срещу строежа на нефтопровода Dakota Access. Джил Стайн се включи в протестите на племето сиукси, известно като Изправената скала, срещу прокарването на нефтопровода с дължина 1 931 км през техните земи. Сиуксите смятат, че Dakota Access, който ще минава и през три други щата, ще се отрази на питейната вода и ще наложи разрушаването на свещени за тях места и исторически обекти. Стийн от своя страна разпространи изявление, в която настоява властите да започнат разследване на истинския вандализъм в резервата на Изправената скала.

Д-р Джил Стайн (Jill Stein) e лекар, екоактивист и активист за честни избори. Кандидат за президент на САЩ през 2012 и 2016 г., от името на Зелената партия. Кандидатира се e два пъти и за губернатор на Масачузетс – през 2002 и 2010 г. Тя е родена през 1950 г. в Чикаго, в еврейско сечейство. Завършила е Медицинското училище на Харвард. По-късно започва да живее в Легсингтън, Масачузетс. Когато за първи път през октомври 2011 г. Джил Стайн обяви своята кандидатура за президент, тя се обяви за нов курс на развитие на страната. „Имаме нужда от нова политика за останалите 99% от Америка, които не получават заплати на изпълнителни директори или не подписват големи чекове на политици. Америка заслужава нов зелен курс, който осигурява сигурно бъдеще за нас, хората и за планетата, от която зависим.“ – каза тогава тя. Стайн застана срещу скандалния проектозакон Stop Online Piracy Act (SOPA), който бе отхвърлен от Конгреса на САЩ. На президентските избори през 2012 г. Стайн зае четвърто място, набирайки 468 907 (0,4%) избирателни гласа.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.