Home » българи зад граница, Избрано

Българите от гр. Ираклио в Крит първи осигуриха откриването на изборна секция

2016.09.18 Няма коментари
Spread the love

(БЕЗ)ИНТЕРЕСНИ ЛИ СА ВЕЧЕ ИЗБОРИТЕ ЗА ХОРАТА ПО СВЕТА?

.

Материал на Bulgaria Press

Poster-Izboti-bg-crete-2016

Гласуването стана задължително, но разкриване на секции е по-желание! Каква е активността на тези избори, къде и за кого. По-важното до момента.

Три дни след старта за подаване на заявления за гласуване в чужбина онлайн на сайта на ЦИК, вече имаме името на първата секция, събрала нужните заявления за разкриване на секция там. Явно изборите са интересни за едни и все още безинтересни за други. Имаме държави без още нито 1 подадено заявление! Ето къде е първата секция:

В гр. Ираклио, о-в Крит в Гърция, вече подадоха 60 заявления!

Поне толкова са нужни за разкриване на избирателна секция в градовете в чужбина, в които няма български дипломатически представителства. По една ирония на съдбата тази секция миналата година имаше проблем и мястото за гласуване беше съобщено на избирателите само ден и половина преди изборите! Това естествено е амбицирало хората сега, както и желанието на местното “Сдружение на Българите на остров Крит“ да помогне информативно и технически за разкриването на отново на секции на острова, отдалечен на 360 км от Атина в Средиземно море.

Crete2

Ираклио 60 заявления за секзция

От сдружението съобщиха също, че очакват в близките дни да им бъде съобщена датата за провеждането на вторите поред за тази година изнесени консулски дни на острова. Целта е хората си подменят изтеклите документи и получат удостоверения от Консула, за да могат да упражнят правото си на глас дори и с изтекъл документ за самоличност. На острова живеят над 15 000 постоянно пребиваващи български граждани и над 5 000 сезонни работници.

Crete1

До момента (19:30/17.09.2016 г.) по градове се нареждат още:

Саутхемптън – 44, Оксфорд – 37, Кьолн – 38, Карлсруе – 31, Бристол – 28,

а по държави:

Великобритания – 342, Германия – 298, Гърция – 128, САЩ – 107, Франция – 70…

Ще продължаваме с интерес да следим активността на диаспората по света и на тези избори.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.