Home » Авторски страници, българи зад граница

Откриване на учебната година в Българското училище в Грац

2016.09.19 Няма коментари
Spread the love

Започва новата учебна година в БУ “Никола Вапцаров” в Грац, Австрия

.

„Истински се вижда само със сърцето.“

Антоан дьо Сент Екзюпери

5

Обгрижването и любовта до опитомяване, до превръщане на съществото до теб в неизменна част от теб… Това бе посланието, отправено от колектива на българското училище в Грац за началото на учебната 2016/2017 година. Директорката на училище “Никола Й. Вапцаров” Десислава Опел и учителките Красиана Лазарова и Пламенка Ванкова, представиха драматизация по историята за Лисицата и Малкия принц, която трогна родители и деца.

1

“Мамо, какво значи да опитомиш?” – започнаха да питат децата, силно впечатлени от новата за тях история. Екзюпери е авторът с най-обединяващите послания. Това бе не просто един първи учебен ден, а ден за размисъл. Какво ни обединява, достатъчно ли сме търпеливи към нашите приятели и сънародници, достатъчно ли правим за да пазим българското, достатъчно ли знаем за отсрещния човек, за неговата кауза и за живота му, за старанието да удовлетвори нашите нужди?

11

Замислилите се върху този въпрос родители заведоха децата си на празничния водосвет, който започна минути след завършването на тържеството в училището. От новата учебна година учебните занятия и службите на българската църква в Грац ще се провеждат в една и съща сграда.

12(1)

Образование, традиция и вяра ще вървят в едно. Българската народна музика и танци ще продължават да откриват свои любители и наследници. Една от тях е малката Симона, която учи народно пеене и представи интересна музикална интерпретация на една от най-сложните родопски песни „Рофинка болна легнала“.

8

Българите в Грац имат своето кътче родина, макар и далеч от България. Мястото, където децата имат своя национален и истински тържествен 15-ти септември, където по традиция се посрещат с китка здравец, питка и мед. Това е Училище “Никола Вапцаров”!

 

Елизабет Спасова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.