Home » Авторски страници, българи зад граница

Анкета за владеенето и употребата на родния език зад граница

2016.09.11 Няма коментари
Spread the love

photo_543

Катя Исса от Катедрата по приложна лингвистика на Университета за национално и световно стопанство в София прави изследване за употребата и владеенето на българския език извън България. Тя в момента в гр. Сидни, Австралия, и ще бъде там до 23 септември т.г. Всяка неделя ще бъде и в Българското училище в Сидни. Нейното езиковедско изследване е свързано със степента на “забравяне” на българския език от българите, които живеят в чужбина, както и със степента на овладяването на този език от българските деца, родени зад граница. Ето какво обръщение е написала тя към българите в Австралия, където се намира в момента, и което е качено във Фейсбук група на българите в Австралия.

Казвам се Катя Исса, професор по съвременен български език. Намирам се във Вашия прекрасен град и провеждам едно езиковедско изследване. То е свързано със степента на „забравяне“ на българския език от българите, които живеят извън България и/или степента на овладяването му от родените тук деца на български семейства. Целта ми е да предложа адаптирани програми и учебници на българското училище тук и на други места по света.

С убеждението, че където и да се намираме, ние сме едно, с надеждата, че няма да откажете да ми съдействате за благородната кауза и с молба за малко внимание от Ваша страна, Ви изпращам една анкета. Тя е анонимна, неангажираща, кратка и лесна за попълване. В същото време е важна, показателна, полезна и необходима за моето изследване.

На всекиго, който се съгласи да се включи, най-искрено благодаря!

Всеки, който иска нещо да ме пита, да сподели или просто да се запознаем, ще ми окаже голяма чест.

Попълнените анкети изпращайте на мейла ми:

[email protected]

Ще се радвам много, ако някой ми пише! В Сидни ще бъда до 23. 09. 2016 г. Всяка неделя дотогава съм в Българското училище, ще се радвам също, ако някой иска да се видим.

С уважение,

Проф. Катя Исса

—————————————————————————

Анкетният лист за това изследване, който съдържа 24 въпроса, може да бъде изтеглен оттук – Anketen List. По-долу може да се види и факсимиле от него.

14192623_941478822648366_2774639488688282149_n

14238307_941478819315033_4782247614089372117_n

—————————————————————————————————————————————-

Бел.ред.: Изследване за владеенето и употребата на българския език зад граница прави и Десислава Златанова от Университета в Дрезден. То обаче е насочено само към българите, живеещи в Германия и в САЩ. Повече за това изследване можете да разберете ТУК.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.