Home » Авторски страници

“Зелените” за пожара в Пловдив и безхаберието на местната власт

2016.08.24 Няма коментари
Spread the love

ПП “Зелените”: Пловдив гори пред очите ни, виновни отново няма

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Преди почти половин година скандалната фирма „Одрин 8” ЕООД се опита да разруши Тютюневия склад „Ориента” и само намесата на пловдивската общественост спаси уникалната сграда от пълно унищожение. Месеци по-късно прокуратурата констатира това, за което “Зелените” предупреждавахме от самото начало: главният архитект на Пловдив бе обвинен за корупционни практики, свързани с издаване на незаконни строителни разрешения, промяна на подробни устройствени планове и подправяне на съгласувателни документи.

Въпреки огромното гражданско недоволство и фрапиращите нарушения, Румен Русев дори не бе отстранен от поста си по време на разследването. Все още не е изготвен и одобрен проект за възстановяването на културната ценност, забавено е и аварийното укрепване на сградата, което трябва да се предприеме от общината след отказа на собствениците.

Докато институциите продължават да се снишават, очаквайки общественият натиск да премине, нови четири паметника на културното наследство останаха в историята сред пламъци и сажди. Отново през почивните дни, в пика на августовските ваканции, внезапен пожар изпепели едни от най-внушителните и ценни сгради от епохата на сецесиона в Пловдив.

Докато Пловдив гори, кметът Иван Тотев продължава да бяга от въпросите на гражданите, а прокуратурата търси лесна изкупителна жертва в лицето на бездомен мъж, живял десетилетия в сградата. Зелените сме отвратени от безхаберието и наглостта на Община Пловдив, която в продължение на години отказва да прилага правилата на Закона за културното наследство, позволяващи спасяването на архитектурния ансамбъл, но в същото време се повтаря как до 2019 г. Тютюневото градче ще се превърне в следващата арт зона на града.

“Зелените” настояваме да се предприемат спешни мерки за аварийно укрепване и възстановяване на фасадите на Тютюневите складове. Крайно належащи са и промени в Закона за културното наследство, чрез които да се създаде работещ механизъм за инвестиране на публични средства в паметници на културата, представляващи частна собственост. Недопустимо е общините да продължават да бъдат безмълвни наблюдатели и съучастници в разрушаването на културната ни идентичност.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.