Home » Избрано

Ген. Румен Радев: Изтребителната ни авиация беше напълно приземена

2016.08.16 Няма коментари
Spread the love
Ген. Румен Радев

Ген. Румен Радев

Тръгнах си от българската армия – една от основните причини е, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза. Това каза бившият командир на ВВС ген.-майор Румен Радев, предаде БГНЕС.

“Изтребителната ни авиация беше напълно приземена. Питам се дали премиерът наистина знае реалното състояние на изтребителната ни авиация и каква комуникация тече между него и най-добрия му министър“, коментира ген. Радев.

„Тръгнах си от БА, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза, който не отговори на нито една от докладните ми записки, писма и рапорти към него, и който се отнася към такива важни проблеми на националната сигурност, за които аз алармирам остро от 2 години с неглижиране. През тези две години изтребителната авиация можеше да бъде спасена и да не стигаме до крайни рискови решения, каквито са в момента, ако имаше чуваемост, разбиране и воля за решаване на проблемите”, каза Радев.

Той е категоричен, че не е изразявал позиция, че е против съвместната охрана на българското въздушно пространство, заедно с нашите съюзници. „Все пак с министъра на отбраната се разминахме по начина на реализация на тази съвместна охрана и то основно в две направления”, каза бившият командир на ВВС. Първото е – за необходимостта от дефиниране на понятието „съвместна охрана” в чл. 130 от ЗОВС. Вторият въпрос е за нашата финансова ангажираност за реализацията на това дежурство. „Аз бях категорично против България да поема разходите на гостуваща държава”, подчерта той.

Въпреки, че е дал съгласието си да бъде кандидат-президент на левицата, Радев не се чувства политическа фигура. “Бил съм бил политическа фигура. Много интересно кой дава тези дефиниции за мен? Един човек, на сайта на чиято партия виси следното описание за самия него – “Николай Ненчев е демократ, подготвен за битката с Русия, има силна воля и идеологическа чистота“, допълни Радев.  /”Сега”/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.